„Stelică Crăciun a venit hotărât după primarul Georgescu să-l incite şi filmeze”
Dezvăluirile fostului şef al Poliţiei Mioveni, colonelul Cristian Mihalcea (6)
A făcut vâlvă afirmația că fostul dvs adjunct, comisarul Marius Aioanei, le-ar fi spus deputatului Miuțescu și prefectului Soare că, dacă i se dă șefia Poliției Mioveni, în 30 de zile îl agață pe primarul Ion Georgescu…
– Afirmația mea este reală, tot ce am spus are la bază fapte care s-au întâmplat. Și cred că, dacă l-ați contacta pe domnul edil, dânsul știe mult mai multe.
Păi, și de unde știe domnul primar Georgescu mai multe? A fost de față la discuția dintre comisarul Aioanei și cei doi lideri liberali, Adrian Miuțescu și Emanuel Soare?
– Domnul primar Georgescu avea o relație destul de bună cu domnul prefect Soare. Mai mult de atât nu vă pot spune. Repet, primarul Georgescu știe mai multe, sunați-l și întrebați-l.
Și dacă îl sunăm și nu ne confirmă? Zic și eu…
– Păi, dacă dl primar Georgescu nu confirmă nimic după tot ce i-au făcut, înseamnă că nu mai e nimic de făcut în țara asta.
A apărut în on line un fragment video cu Stelică Crăciun în biroul primarului Georgescu. Cu focus pe o secvență în care primarul se înfige în Stelică Crăciun, liderul Cartelului de la Mărăcineni. Cum comentați?
– Am văzut și eu acea filmare și caracterul premeditat este clar. Nu mai poate fi luată în calcul apărarea de până acum a lui Stelică Crăciun că, de fapt, el a intrat după colegul lui. Nu, Crăciun a venit hotărât după primarul Georgescu, să-l incite şi filmeze și să înregistreze ceea ce spune. Din punctul meu de vedere, din filmarea aceea e tăiat mult. Și ar trebui să vedem și ceea ce este mai înainte, fiindcă Stelică Crăciun a lăsat ceea ce i-a convenit. Secvențele de dinainte le-a tăiat. Ar trebui să pună la dispoziția organelor și Parchetului suportul original pe care s-a făcut filmarea și acolo se va vedea clar că e șters și că e prelucrat. Din punctul meu de vedere, nu e toată realitatea pe acel film.
„Otobâcu a fost o momeală a lui Crăciun pentru primarul Georgescu”
Când spuneți la un moment dat ”colegul lui Crăciun”, cel care era deja în biroul primarului Georgescu, vă referiți la afaceristul Daniel Otobâcu, nu?
– Da.
Și cum explicați apariția lui Otobâcu în biroul primarului, pe post de deschizător de uși pentru Crăciun?
– E simplu, Otobâcu a lucrat la cantina Uzinei Dacia acum niște ani, unde a fost în subordinea domnului Georgescu, atunci când acesta era șeful cantinei. Otobâcu și Georgescu aveau o relație bună și, încă o dată vă spun, domnul primar primea pe toată lumea la birou, fie că era seara sau dimineața.
Otobâcu a fost o momeală a lui Crăciun pentru primarul Georgescu?
– Da, a fost o momeală.
Dar Otobâcu știa ce face și a făcut conștient asta, ca parte din planul lui Stelică Crăciun?
– Știa ce face, însă cred că Stelică Crăciun l-a trimis înainte ca să vadă dacă primarul Georgescu mai era cu cineva în birou. Că dacă mai era cu cineva, nu mai intra peste el.
Dar cel de la poartă, de la Poliția locală, de ce n-a avut nicio reacție?
– Păi, cei de la poartă n-au nicio reacție niciodată. Sunt polițiști locali, se tot schimbă între ei, n-au continuitate. Băiatul ăla care era la poartă ținea locul unui coleg și, probabil absorbit de Facebook, n-a fost atent. Că toți sunt pe telefon, inclusiv când circulă cu autospecialele din dotare.
„E o intoxicare, n-am fost în birou la primarul Georgescu”
A circulat inclusiv varianta, la pachet cu acest fragment de filmare cu Crăciun și primarul Georgescu, că în biroul edilului ați fi fost și dvs. Ați fost?
– E doar o intoxicare. Nu am fost la domnul primar în acel moment. Dl primar m-a sunat la o jumătate de oră după ce a fost agresat. Și chiar m-am bucurat că mă sună, mă gândeam că mă întreabă ce mai fac, fiindcă nu mai vorbisem de ceva timp. Atunci mi-a spus, la telefon, ce i s-a întâmplat și cum a intrat Crăciun peste el.
Tot insistați pe ideea că fostul dvs adjunct Aioanei era prieten bun cu comandantul adjunct al IPJ Argeș, dl comisar-șef Gabriel Gherghe. De ce?
– Sunt ferm convins de asta și dacă colegii mei ar fi citit cu atenție discuțiile din dosar avute între Stelică Crăciun și Aioanei, și-ar fi dat seama cu ușurință că acele discuții mă vizau doar pe mine. Bun, să admitem și că Aioanei era prieten bun cu Stelică Crăciun. Dar chiar nu ai altceva de discutat cu prietenul tău Crăciun decât de Mihalcea? Orice discuție a lui Aioanei cu Crăciun era ce face Mihalcea, unde se duce Mihalcea, ce infracțiuni mai face Mihalcea. Eu sunt ferm convins că Gabi Gherghe știa că Stelică Crăciun este înregistrat, bine asta și prin natura serviciului.
Dar am mai subliniat că Gabi Gherghe n-avea nicio reacție la mesajele lui Crăciun de pe WhatsApp și nici nu i-a răspuns vreodată…
– Păi, n-a avut, că Stelică l-a sunat de atâtea ori și nu i-a răspuns. Asta arată că Gherghe nu voia să pice pe interceptări. Numai că, înainte de a fi interceptat Crăciun, acesta spunea: „M-a sunat Gabi Gherghe și i-a plăcut ce am dat de Mihalcea, dar ce am dat de Chirilă nu…”. Deci, ei doi țineau legătura și au ținut-o mereu. Eu eram cuiul lui Pepelea, mie voiau să îmi dea la temelie, în primul rând cu reclamațiile lor în justiție împotriva mea. De unde credeți că știa Crăciun amănunte din justiție
„În 2012 s-a vehiculat prima dată că voi fi adjunct la IPJ și mi-au fabricat un dosar ca să mă blocheze”
În diverse perioade ați tot fost în cărți pentru o funcție de conducere la IPJ Argeș. Ce s-a întâmplat de nu ați prins niciodată niciun post?
– E adevărat; și de fiecare dată am fost blocat prim manevre mai puțin ortdodoxe. În 2012 s-a vehiculat prima dată că voi fi adjunct. Când a aflat această garnitură, pe care o știți, a început să se miște că ”ce facem, că vine Mihalcea?”. Și mi s-a tot zis că am schelete în dulap…Am întrebat atunci un alt coleg despre ce e vorba și acesta mi-a zis: „Da, bă, ai dosare făcute!”. Și s-a dovedit că am un dosar făcut de acest trio redutabil Gherghe – Aioanei – Iancu Costinel. Am fost monitorizat audio și s-a dovedit că a fost un mare bluf. Nu primisem un porc, dimpotrivă, dădusem porcul fiindcă își rupsese piciorul.
Stați, că e de cascadorii râsului… Și cum își rupsese porcul piciorul?
– Da, domnule, e de râsu’ plânsul…! Ca să mă poată bloca, mi-au făcut dosar că am luat mită un porc. În realitate, am dat un porc și v-am zis de ce. Au apelat și la această mizerie și e vorba de colegii mei și ai noștri din poliție, nu de altcineva.
Deci, asta vi s-a întâmplat în momentul în care erați propus inspector șef adjunct la IPJ Argeș?
– Da. Și chiar domnului Tobă i s-a spus atunci că Mihalcea are probleme și că are un dosar. Și o fi și o păți…! Imediat după ce a fost împuternicit Gherghe ca inspector adjunct la comanda IPJ Argeș, m-au chemat la Parchet, mi s-a adus la cunoștință că am fost monitorizat, am dat o declarație, ne-a pufnit râsul, și pe mine și pe dl procuror de la DNA, și așa s-a clasat dosarul meu. Am fost monitorizat pornind de la acea sesizare că aș fi dat mită un porc. V-am explicat că, de fapt, l-am dat. E vorba de dl Vișan (om de afaceri din Mărăcineni, care avea o carmangerie, n.red.). Aveam la țară o purcea care și-a rupt piciorul și ce era să mai fac cu ea? Am vorbit cu acest om, care mi-a zis că o ia să o dea la oameni, i-am făcut testul de trichină, totul a fost în regulă. Asta a fost totul.
Și de unde au aflat cei despre care spuneți că v-au făcut sesizarea, de pe monitorizări?
– Da, am înțeles că dl Vișan era monitorizat și într-un dosar au aflat de discuția mea cu dânsul. Exact cum făceau ei dosare la ingliță. Cum au făcut și la Mărăcineni, cum au făcut și cu fratele d-lui director Tudose de la Servicii Edilitare Mioveni. Fratele era consilier local la Mărăcineni și i s-au făcut percheziții acasă și omul n-avea nimic, chiar nu făcuse nimic.
Păi, și de ce au cășunat pe acest consilier Tudose, despre care spuneți că era fratele directorului Tudose de la Mioveni?
– Păi, ca să-l stopeze, că omul voia să candideze pentru Primăria Mărăcineni.
Adică jocul era făcut pentru Nicolae Dascălu, actual primar și cumnat al lui Stelică Crăciun.
– Sigur că da.
Acesta, din 2012, spuneți că e primul moment când ați fost blocat să veniți pe o funcție de comandă la IPJ Argeș.
– Da, atunci a profitat dl Gherghe de această oportunitate de a fi eu scos din cărți și de a veni dânsul ca împuternicit pe funcția de adjunct al Poliției Județene. A marșat prin ce știe deja toată lumea.
„În 2018 am fost contactat telefonic să am o discuţie cu un domn senator din PSD Argeş”
A mai existat și un alt moment când ați fost la un pas de o funcție de conducere în IPJ Argeș și ați fost blocat?
– Da, în 2018. După ce am făcut Ziua Poliției la Mioveni, la câteva zile am fost contactat telefonic să am o discuție cu un domn senator din PSD Argeș. Eu credeam că mă sună să-mi reproșeze că nu l-am invitat la festivitățile prilejuite de Ziua Poliției la Mioveni, că invitasem multă lume și pe dânsul îl uitasem. M-am văzut cu dânsul și mi-a spus că s-a întâlnit cu consilierul doamnei ministru Carmen Dan, care i-a spus că cel care a fost propus primul ca șef al IPJ Argeș n-a primit avizul favorabil de la SRI și DIPI. Și că, în schimb, eu le-am primit.
Și cine era propunerea de șef al Poliției Județene care nu a primit avizul de la SRI și DIPI?
– Acum știu, atunci însă nu știam.
Deci, cine era cel care nu a primit aviz?
– Gherghe.
Cine e senatorul care v-a spus asta?
– Nu vreau să-i dau numele. E un om prea elevat și cu mine a fost corect.
Bun, să revenim la acea discuție cu dl senator fără nume.
– Ne-am întâlnit și i-am zis că eu nu cred că am rămas singur pentru propunerea de șef al IPJ Argeș, fiindcă am mai trecut printr-o chestie de genul acesta. Și că știu prea multe despre cum se fac asemenea numiri și că nu corespundeam la ce voiau ei. Adică nu corespundeam sub nicio formă acelui profil ales de regulă de politicieni. I-am spus că, și în cazul puțin probabil în care voi fi nominalizat, voi alege un stil de lucru apropiat de DNA și cred că asta i-a și speriat. Și așa a căzut varianta cu mine ca șef la IPJ Argeș.
„Dacă aş fi devenit şeful Poliţiei Judeţene, pe dl Gherghe l-aş fi obligat să stea 8 ore la serviciu”
Vă propun un scenariu. Dacă totuși ați fi devenit inspector-șef, ce ați fi făcut?
– Vă spun doar care ar fi fost primul lucru pe care l-aș fi făcut. Aș fi întronat disciplina în IPJ Argeș, încă de dimineață, de la intrarea în serviciu. Aș fi cerut folosirea integrală a timpului de lucru și aș fi interzis acele plimbări non-stop prin oraș, că, vezi Doamne, ne ducem să ne întâlnim cu unul și cu altul.
Păi, poate se întâlneau cu diverse surse, cum a fost și cu Stelică Crăciun, care a fost informatorul de încredere al șefilor IPJ Argeș atâția ani….
– Ei…! Se întâlneau prin alte părți, pe la primari pe acasă…
Păi, și ce? Primarii nu pot fi și ei surse?
– Sigur că și ei pot fi surse, dacă își dau acceptul. Sau surse ocazionale…Dar să revin. Dacă aș fi devenit șeful Poliției Județene, pe dl Gherghe l-aș fi pus la muncă. Și l-aș fi obligat să stea 8 ore la serviciu.
Păi, și ce vreți să spuneți, că domnul Gherghe n-are capacitatea să stea 8 ore la serviciu?
– Nu susțin chestia asta, că n-ar avea capacitate. Dar nu poate, s-a obișnuit într-un fel, să plece de la muncă și să relaționeze.
Poate e genul de funcționar al statului foarte bine organizat, vine dimineața, organizează totul în 30-40 de minute, face strategii și după aia își vede de treabă… Și se mai întoarce înainte de terminarea programului, să vadă dacă au fost puse în aplicare strategiile sau ordinele lui…
– Păi, Gherghe face strategii mai mereu…! Haideți, domnule, că nu e chiar așa! Avem o fișă a postului care trebuie respectată. Eu am fost șef de Poliție Orășenească și de multe ori, chiar la o poliție mică, așa cum e Mioveniul, nu-mi ajungeau opt ore, eram permanent țintuit în birou. Păi, Mocanu, celălalt adjunct de la comanda Inspectoratului, de ce pleacă numai seara de la serviciu? Vine dimineața și pleacă tocmai seara.
Poate nu e atât de bine organizat ca dl comisar-șef Gabriel Gherghe. Și nu vede lucrurile atât de limpede…
– Probabil, dacă așa ziceți dvs…
„Acum câţiva ani am făcut un pas spre a închide acest război, însă Gherghe nu s-a ţinut de cuvânt”
Dar dl comandant Marian Badea cum e? Stă și dânsul la serviciu până seara târziu?
– Badea, din câte știu eu, stă la serviciu, nu am alte informații. Oricum, nu e tipul de om care să stea pe la mese ore întregi. Însă vreau să mai adaug ceva despre relația mea cu dl Gherghe. Acum câțiva ani, eu am făcut un pas de a închide acest război cu Gherghe. El a fost de acord și intermediarul a fost Sorin Ghinea, actualul șef de Serviciu de Ordine Publică din cadrul IPJ Argeș. S-a întâmplat când a venit Corpul de Control al IGPR. Eu m-am dus și mi-am retras plângerea, crezând că Gherghe e om de cuvânt, cu toate că mai greșise o dată față de mine. A mai zis o dată că facem pace, am dat mâna la el în birou și la o săptămână m-a anunțat un pensionar că, Doamne, Doamne, ce era la gura lui față de mine…! În fine, după acest al doilea gest al meu față de el, i-am zis lui Sorin că aștept un telefon de la Gabi, că e mai mic decât mine ca vârstă. Ca să punem la punct termenii armistițiului, ca să zic așa. După care mă sună înapoi Sorin Ghinea și îmi zice: ”Nea Cristi, l-am sunat, n-am înțeles nimic, c-o dă cotită și învârtită!”. Chiar și așa, mi-am călcat pe mândrie și l-am sunat eu. Iar el, râzând sarcastic, îmi zice: ”Ce, domne’? Credeai în mine?” Atunci am zis bine, am fugit și i-am prins încă pe cei de la IGPR, că erau încă în Inspectorat, nu plecaseră. Și le-am dat și alte documente, ceea ce a condus la mutarea lui la Harghita. Eu am avut întotdeauna bunăvoință în raport cu el, iar el m-a descris la colegi în fel și chip. Este de o răutate greu de imaginat și este bolnav de putere. Profită de prieteniile cu oamenii, chiar de prietenia lui cu Marian Badea profită, fiindcă știu că sunt prieteni de familie și nu vreau să intru în amănunte.
„Am intrat în posesia unor documente pe care vreau să le pun la dispoziţia organelor abilitate”
Domnule Mihalcea, încerc să mă pun puțin și în locul d-lui Gherghe. Poate că și dânsul are o frustrare în relația cu dvs., fiindcă ori de câte ori a avut posibilitatea să avanseze s-a lovit de dvs…
– Păi, și cu ce s-a lovit, domnule, de mine? Că eu nu l-am atacat pe el…
Păi, dacă n-a avut avizul de la SRI și DIPI în 2018, când a fost propus șef de Inspectorat…
– Păi, și ce, domnule, eu sunt șeful DIPI ca să-l pot bloca?
Păi, poate dl Gherghe tocmai asta suspicionează, că SRI sau DIPI i-au dat aviz negativ pe baza documentelor furnizate de dvs împotriva lui…
– N-are cum, că documentele le-am dat după ce nu a fost pus șef de Inspectorat.
Asta înseamnă că e vorba de documente anterioare…
– Sigur. Dar el are o relație foarte bună cu domnii de la SIPI și de la DGIPI, cu care se laudă.
Ultima întrebare. Ce planuri aveți pentru perioada următoare?
– Am intrat în posesia unor documente pe care vreau să le pun la dispoziția organelor abilitate, motiv pentru care doresc să ne oprim cu acest interviu pentru moment. Ca să lăsăm justiția să-și spună cuvântul.
sursa :jurnaluldearges articol scris de Gabriel Grigore