Lipsa unui plan de gestionare a deşeurilor, care trebuia întocmit de Primăria Capitalei, a permis escaladarea preţurilor în lanţul de salubrizare, iar criza gunoaielor s-ar putea întinde şi în alte sectoare pentru că Bucureştiul duce o lipsă acută a spaţiilor de depozitare a deşeurilor. Medicii atrag atenţia că oraşul se poate transforma rapid într-un focar de infecţie
Criza sanitară generală generată de neridicarea gunoiului din Sectorul 1 este departe de a fi rezolvată şi chiar riscă să se agraveze cu trecerea timpului şi încălzirea vremii. În această situaţie s-a ajuns după ce edilii au ezitat să pună la punct unele măsuri care erau obligatoriu de luat, iar situaţia a dus la escaladarea preţurilor din lanţul de salubrizare.
Mai grav este că situaţia din Sectorul 1 al Capitalei, unde gunoaiele nu au fost ridicate de mai mult timp, se poate repeta în orice alt sector, a declarat, pentru „Adevărul”, şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. El spune că Primăria Capitalei ar fi trebuit să aibă de ani buni un plan pentru gestionarea deşeurilor, dar în loc să facă acest lucru, a delegat, în anul 2019, problema către sectoare. „Fiecare sector a făcut cum a putut. Sectoarele 3 şi 5 şi-au înfiinţat propriile servicii de salubritate, iar restul au făcut contracte cu firme specializate. Au negociat fiecare în parte când ar fi trebuit să se discute la nivelul Capitalei, la pachet. Foarte important, dacă planul pentru gestionarea deşeurilor era realizat de PMB, aveam toate dimensiunile serviciului de salubritate în Capitală. Adică ştiam exact cât gunoi avem, cât sortăm din el, cât ducem la gropi, ce capacitate au acestea, dar şi, pe principiul poluatorul plăteşte, cât vom plăti pentru ridicarea deşeurilor. Astfel, preţurile nu ar mai fi sărit ca acum, pentru că avem nişte marje în care trebuia să ne încadrăm. Aşa, acestea neexistând, au permis salubriştilor să facă pasul spre profitul maxim. Şi nu numai lor. Preţul arderii unei tone de gunoi a sărit şi el de la 60 sau 80 de lei la 200 de euro”, spune şeful Gărzii de Mediu.
Octavian Berceanu spune că, fără măsuri ferme, nu vede, în acest moment, o rezolvare rapidă a situaţiei. „Există locuri din care gunoaiele nu au fost ridicate de ceva timp. Din păcate, intervenţia Gărzii de Mediu nu poate fi suficientă, noi avem o arie de competenţe destul de restrânsă. Există nişte instituţii ale statului care poate se vor implica mai adânc în această problemă. Agenţia pentru Protecţia Mediului sau Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, de exemplu, au competenţe relevante în acest sens”, a spus Octavian Berceanu.
CAPACITATEA DE DEPOZITARE ESTE LA LIMITĂ
Şeful Gărzii de Mediu spune că inspectorii instituţiei au realizat o serie de verificări în Capitală şi că situaţia poate degenera şi în alte sectoare ale Bucureştiului din cauza lipsei de spaţii de depozitare. „Am declanşat deja şi sunt aproape finalizate mare parte din controalele pe sectoare şi la salubriştii din Capitală. Am desprins câteva idei interesante. În primul rând, de ceva ani buni, conform legislaţiei, în momentul în care ajungi la o saturaţie de peste 75% din capacitatea de depozitare, trebuie să anunţi autorităţile ca să întreprindă acţiuni pentru depozitare şi sortare. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar noi am depăşit de mult cei 75%. Şi dacă înlăturăm acum gunoiul de pe străzile din Sectorul 1, ce facem în lunile următoare, când avem o capacitate atinsă la limită.(…) Avem indicii că, din păcate, la nivelul tuturor sectoarelor partea de gestiune şi trasabilitate a deşeurilor aproape că nu există. Nu există contracte cu organizaţii de trasabilitate a deşeurilor. Nu există la nivelul PMB contracte cu depozitele de deşeuri care să stea în picioare în următorii ani, din cauza capacităţii reduse. Nu există contracte care să ne ofere o viziune clară vizavi de sortarea deşeurilor. Ca să nu mai spun că nu există nicăieri colectare selectivă impusă”, a declarat Berceanu.
INFECŢIILE POT VENI ÎN VALURI
Pe acest fond, Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional „Matei Balş” din Bucureşti, a explicat că, din punct de vedere medical, în Sectorul 1 s-ar putea ajunge în situaţii periculoase mai ales după încălzirea vremii. „Ştim foarte bine că, în momentul în care regulile de igienă nu sunt păstrate, putem vorbi despre infecţie dată de multe microorganisme. Vorbim despre bacterii, de virusuri, de fungi. Asta, în principiu. În plan practic, apar infecţii digestive – şi apar destul de frecvent –, pot apărea infecţii cutanate şi de alte tipuri.
În condiţii de gunoi, microorganismele sunt foarte fericite, noi însă, nu.Adrian Marinescumedic primar de boli infecţioase
Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 riscă să devină molipsitor. Capitala s-ar putea transforma într-un focar de infecţie
Mai ales dacă este vară şi temperatura este crescută. Nemaivorbind că este şi pandemie şi nu avem nicio nevoie ca pe lângă infecţia cu SARS-CoV-2 să mai avem şi altele. În condiţii de gunoi, microorganismele sunt foarte fericite, noi însă, nu”. Medicul mai atrage atenţia că gunoiul este un mediu propice şi pentru înmuţirea gândacilor şi a şobolanilor, la rândul lor purtători de microbi şi de boli.
sursa adevarul