Al cui candidat este Cătălin Cîrstoiu?

0
173

Al nimănui este răspunsul scurt. Pesediștii și liberalii să nu sară de fund în sus, ci să se uite la (non)acțiunile de campanie în care s-au implicat în așa-zisa campanie electorală a candidatului lor comun.

Desemnarea lui Cătălin Cîrstoiu pe post de candidat al PSD și PNL începe să semene cu o glumă proastă din moment ce, timp de o săptămână după lansarea oficială, nimeni din cele două partide nu a mișcat un deget măcar pentru a-l ajuta cu ceva. Practic, Cîrstoiu se mișcă pe cont propriu în peisajul public, timp în care liberalii și pesediștii își văd de ale lor: compunerea listelor electorale, conflictele din filiale, impunerea alianței PSD-PNL până în fundul țării etc. Concluzia: candidatul Cătălin Cîrstoiu este un orfan politic sau cel puțin asta este ceea ce reiese din modul în care s-au mișcat până acum PNL și PSD la nivelul Capitalei.

Premieră politico-electorală: PSD și PNL n-au nicio treabă cu propriul lor candidat!

Din ce se știe, Cîrstoiu este o propune venită din tabăra penelistă. Făcută însă cu o jumătate de gură câtă vreme nu toți liberalii îl cunosc ba mai mult, nici nu îl creditează cu sorți de izbândă în bătălia pentru Primăria Capitalei. În plus, chiar dacă are un naș prezidențial, Cîrstoiu nu este finul lui Iohannis și nici măcar agreat de actualul președinte. Să ne amintim că Iohannis nu s-a jenat să strâmbe public din nas atunci când a fost întrebat dacă va vota candidatul Coaliției.  De ce l-au acceptat atunci peneliștii? Simplu: pentru că liberalii știu că nu se găsește niciun candidat viabil în rândurile lor și, chiar dacă ar avea un personaj cât de cât acătării, nu l-ar putea impune în fruntea Primăriei Capitalei cu un electorat de dreapta bucureștean scindat între PNL, USR și Forța Dreptei. Iar dacă tot nu are șanse, PNL nu este cu adevărat interesat de bătălia pentru PMB. Aceeași concluzie este valabilă și în cazul PSD (mai exact în cazul conducerii PSD) chiar dacă din motive total diferite, principalul resort care funcționează aici fiind instinctul de supraviețuire a lui Marcel Ciolacu. Realitatea este că a doua parte a anului va fi una foarte complicată pentru actualul lider al PSD. Cu tot declinul dreptei peneliste și scăderea apetitului electoral pentru USR, șansele lui Ciolacu de a ajunge la Cotroceni sunt extrem de reduse iar asta va duce inevitabil la debarcarea sa urgentă din fruntea PSD. Partea plină a paharului lui Ciolacu este că nici PSD-ul nu mustește în prezent de politicieni cu vână de lideri iar odată îndepărtat pericolul ca Firea să ajungă primar al Capitalei (postură din care putea să aspire în mod legitim la șefia partidului), la orizont mijește o rază de speranță pentru Ciolacu. Concret, dacă reușește să evite intrarea în cursa prezidențială cu acceptul pesediștilor, Ciolacu are o șansă să scape de eșafodul deja pregătit de unii dintre colegii săi de partid. Ca urmare, este clar de ce Marcel Ciolacu nu a vrut ca PSD-ul să dea candidatul Coaliției pentru Primăria Generală și îi este perfect paralel viitorul candidatului (susținut și de el!) Cătălin Cîrstoiu.

Cîrstoiu – primul candidat afectat de prea multă independență

Dezinteresul PSD și PNL față de candidatul lor la Primăria Capitalei sare în ochit. Cum se împacă însă asta cu povestea conform căreia viitorul mariajului PSD-PN (implicit menținerea lor la putere) depinde de scorul obținut de această alianță la alegerile europarlamentare și locale din acest an? Păi nu se împacă iar asta poate însemna ori că divorțul este deja programat, ori că pesediștii și liberalii se așteaptă ca în timpul campaniei să se producă o ”lebădă neagră” care se reseteze/schimbe jocul localelor, ori că tot ce se va întâmpla de acum încolo în țărișoara noastră este planificat din afară – motiv pentru care PSD și PNL au lăsat-o moale și așteaptă plicul cu ”to do list”. Nu e clar ce motive au pesediștii și liberalii să se dezintereseze complet de câștigarea Primăriei Capitalei, dar un lucru este cert: bucureștenii și-au văzut visul cu ochii: în persoana lui Cătălin Cîrstoiu au parte de un candidat cu adevărat independent, politic cel puțin.

 

 

 

 

 

 

 

@asi-romania