Interviu cu pictorul Florin Olari în pragul vernisajului „Orizonturi spirituale în dialog,” programată luni 18 Noiembrie la sala Casino în Cluj-Napoca
Sunteți unul din cei mai cunoscuți pictori de biserici din Transilvania, dar încântați publicul și cu pictură de șevalet, așa cum este cazul apropiatului vernisaj.
Care dintre cele două forme de artă vă caracterizează mai bine?
La bază sunt pictor bisericesc și împodobesc Locașul Domnului, de mai bine de douăzeci de ani. Dacă ar fi să mă raportez la creația mea, pot sublinia că arta bisericească este prima mea iubire, trăire și împlinire. Totodată, arta contemporană este foarte importantă pentru mine, căci pot transmite mai departe Cuvântul Domnului în abordări moderne.
Cum ați descoperit înclinația către pictura de mari dimensiuni, așa cum este cea bisericească?
Pictura de mari dimensiuni m-a încântat dintotdeauna. Am fost marcat în copilărie, în momentul în care am intrat pentru prima dată într-o biserică pictată. Eram copleșit de acest univers fabulos, de aici și marea mea dorință de a face parte din el prin intermediul picturii.
Ce reprezintă metafora fagurelui de miere, care este lait motivul creațiilor dumneavoastră de șevalet?
Fagurele de miere este un simbol religios, în contextul diferitelor tradiții. În creștinism joacă un rol important simbolizând Cuvântul Domnului, Tărâmul Făgăduinței, Mesia. Prorocii spuneau „Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște Fiu. […] El se va sătura cu lapte și miere” (Isaia 7: 14-15). Laitmotivul creațiilor mele este Cuvântul Domnului abordat în arta contemporană sub forma fagurelui de miere și a personajelor bizantine transfigurate.
Ce v-a inspirat în alegerea numelui „Orizonturi spirituale în dialog” ?
„Orizonturi spirituale în dialog” aduce în fața publicului din punctul de vederea al exprimării plastice, cele două arte în dialog: arta contemporană și arta bizantină, care conlucrează pentru a transmite mesaje spirituale, sensibilitate și emoții profunde.
Câte lucrări aveți în această expoziție și care este legătura tematică dintre ele?
Sunt cincisprezece lucrări de mari dimensiuni în expoziție. Legătura tematică dintre ele, constă într-o cromatică bine definită, texturi, simboluri, elemente bizantine, toate acestea contribuind la diseminarea unui mesaj puternic și profund. Lucrările din diptice sau triptice pot fi considerate atât lucrări de sine stătătoare, cât și ansambluri bine definite, cu caracter complex și diversificat.
Vă mulțumim și vă dorim mult succes!