Baronii din Suceava, vizitaţi de mascaţi. Percheziţii la actualul şi fostul şef al CJ Suceava

0
1405

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Direcţia Drumuri şi Poduri Suceava, Primăria Fălticeni şi SC Drumuri şi Poduri Suceava au fost vizate de percheziţii, joi, într-un dosar privind fapte de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2003-2015. Şeful CJ Suceava Cătălin Nechifor este suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită, în legătură cu atribuirea unor contracte, în atenţia anchetatorilor fiind, de asemenea, senatorul PSD Ovidiu Donţu, dar şi fostul şef al CJ Suceava, Gavril Mîrza, potrivit unor surse judiciare.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arăta, într-un comunicat de presă, că se fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2003-2015. De asemenea, anchetatorii au percheziţionat şi sediile societăţilor Multiconsult IPURL, SC Con Bucovina SA, SC SUCT SA, toate din Suceava, SC Cominco SA Bucureşti, SC Bitunova România SRL Bucureşti, SC CON 2000 SRL Botoşani, SC Transporturi Auto SA Botoşani şi SC Consul ABC SRL Iaşi, potrivit unor surse judiciare. Anchetatorii îl suspectează pe Nechifor de abuz în serviciu după ce ar fi susţinut atribuirea preferenţială a execuţiei unor lucrări în care CJ Suceava este autoritate contractantă, în vederea obţinerii de avantaje personale.

Contracte “cu dedicaţie”

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, prin intermediul lui Cătălin Nechifor, Ovidiu Florin Mutescu, administrator al SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos, judeţul Suceava, ar fi exercitat presiuni asupra angajaţilor administraţiei publice judeţene pentru impunerea societăţii comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare şi consultanţă cu CJ Suceava sau cu administraţii publice locale din judeţ. În acest scop, funcţionarii CJ Suceava ar fi fost convocaţi în biroul lui Nechifor, unde acesta, împreună cu Gavril Mîrza, fost preşedinte al CJ Suceava, l-ar fi recomandat pe Ovidiu Florin Mutescu pentru angajarea de contracte cu instituţii publice din judeţ. Astfel, cu susţinerea lui Nechifor şi Mîrza, SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos ar fi reuşit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienţi din mediul administraţiilor publice locale din judeţul Suceava.

Fostul şef al CJ, vizat de anchetă

Anchetatorii au date că, în luna ianuarie 2014, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava din perioada 1996 – 2008 Gavril Mîrza ar fi intervenit pe lângă factori de decizie din CJ Suceava, cărora le-ar fi solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezenţa acestuia din urmă. În susţinerea ofertei, omul de afaceri a prezentat o listă de parapeţi de producţie externă, pentru a fi utilizaţi la podurile din administrarea Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu s-ar preta la infrastructura rutieră judeţeană.

Nechifor şi Donţu, mită de 20.000 de euro

În ce priveşte fapta de luare de mită, anchetatorii au date că Nechifor ar fi asigurat sprijinul SC Transporturi Auto Botoşani pentru câştigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 llişeşti – Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 de lei, întrucât ar fi primit sume de bani de la Iulian Conţac, coordonator informal al societăţii. Conţac le-ar fi oferit lui Cătălin Nechifor şi senatorului PSD Ovidiu Liviu Donţu, vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, suma de 20.000 de euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă. Preşedintele CJ Suceava mai este suspectat şi de trafic de influenţă, după ce i-ar fi sprijinit pe administratorii SC ACI AG SRL Suceava, Gabriel Mihai Ignătescu şi Victor Ciobanu, în vederea obţinerii contractului de lucrări aferent obiectivului de investiţii “închiderea depozitelor urbane existente în judeţul Suceava”, din cadrul proiectului “Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, în valoare de 65.855.478,45 lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Judeţean Suceava. Cei doi administratori sunt în atenţia anchetatorilor pentru fapte de cumpărare de influenţă.

Averea şefului CJ Suceava, Cătălin Nechifor

Şeful CJ Suceava Cătălin Nechifor are, conform declaraţiei de avere din 2013, trei terenuri, un apartament, două maşini şi şapte conturi şi depozite bancare în lei şi euro, dintre care cele mai semnificative sunt de 48.069,31 lei, respectiv de 25.120 de euro. Este vorba despre două terenuri agricole cu suprafaţă totală de patru hectare, dobândite în 2004 şi, respectiv, 2008, şi un teren intravilan de 100 de metri pătraţi, luat în 2006 printr-un credit ipotecar. Nechifor are un apartament de 98 de metri pătraţi, luat în 2006 printr-un credit ipotecar, precum şi două autoturisme, un Volkswagen Golf şi o Toyota, cumpărate în 2002 şi 2007.

Ovidiu Donţu, senatorul PSD cu şase case

Senatorul PSD Ovidiu Donţu are împreună cu soţia şase apartamente în Suceava şi Botoşani, depozite bancare de 60.000 de lei şi 19.000 de euro, dar şi un credit de 15.000 de euro scadent în 2021. El are patru apartamente, din care trei sunt moştenite, iar unul cumpărat prin vânzarea de părţi sociale ale unei farmacii, dar şi două microapartamente în Suceava, achiziţionate, unul dintre ele cu credit în derulare.

Fostul şef al CJ Suceava, bijuterii de 7.200 euro

Deputatul PSD Gavril Mîrza are, împreună cu soţia sa, două case în Suceava şi Cacica, terenuri însumând circa 7 hectare în Cacica şi Cajvana primite moştenire şi 207.448 lei în depozite bancare. El mai deţine un autoturism Audi, achiziţionat în 2007, bijuterii de 7.200 de euro, din care o parte, în valoare de 4.000 de euro, au fost achiziţionate în perioada 1971-2011, restul fiind primite moştenire. În anul 2013, el a donat fiicei sale o casă primită moştenire în comuna Cacica.

sursa:puterea.ro