Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus prognoza pentru rata anuala a inflatiei in acest an, de la 2,1% la 0%, impactul fiind dat de scaderea cotei TVA la 9% pentru alimente bauturi nealcoolice si alimentatie publica, rata urmand sa ajunga la peste 1,5% in ultimul trimestru al anului viitor.
„Comparativ cu februarie 2015, noua evaluare a proiectiei indica o traiectorie mai joasa a ratei anuale a inflatiei prognozate. Revizuirea substantiala decurge din incorporarea masurii reducerii TVA pentru alimente, bauturi nealcoolice si servicii de alimentatie publica de la 1 iunie, de la 24% la 9%”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul briefingului dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.
El a aratat ca principalele riscuri deriva din persistenta incertitudinilor privind evolutiile mediului extern, din Grecia si zona euro, precum si tensiunile geopolitice regionale.
„Impactul scaderii cotei TVA este asteptat sa determine valori in jur de 0% a inflatiei in perioada iunie 2015 – mai 2016, reintrarea acesteia in intervalul de variatie a tintei (2,5% plus/minus un punct procentual) urmand sa se produca in ultimul trimestru al anului 2016″, a spus Isarescu.
Guvernatorul a precizat ca persistenta unei rate a inflatiei apropiate de 0% in urmatoarele 3-4 trimestre face ca deciziile de politica monetara sa stimuleze creditarea si sa mentina in teritoriu real pozitiv ratele dobanzilor la depozite.
El a punctat totodata ca in perioada de vara, cand are loc recolta, inflatia ar putea intra in teritoriu negativ.
BNR a redus in februarie prognoza de inflatie de la 2,2% la 2,1% pentru acest an, dupa ce in noiembrie fusese taiata de la 3%. Pentru anul viitor, estimarea din februarie se plasa la 2,4%.
Preturile de consum au crescut in martie cu 0,4% fata de februarie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 0,8%.
Cresterea medie a preturilor de consum in perioada aprilie 2014 – martie 2015, calculata pe baza IPC, a fost de 0,9% fata de intervalul anterior, iar determinata pe baza IAPC, avansul a fost de 1,2%.
Isarescu declara la inceputul lunii aprilie ca traiectoria inflatiei va influenta deciziile urmatoare ale Consiliului de Administratie al BNR privind politica monetara, insa acestea depind si de alti factori, precum deciziile de politica fiscala.
Potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, deciziile de politica monetara ale BNR vor fi bazate in viitor mai mult pe proiectiile pe termen lung privind inflatia si mai putin pe scaderile temporare de preturi.
El a afirmat ca banca centrala va adopta o politica de asteptare si de ancorare a inflatiei, concentrandu-se pe contracararea unor potentiale efecte de runda a doua ca urmare a taierilor de taxe.