INCREDIBIL…Surse din spitalul bârlãdean au spus cã sâmbãtã, 21 martie, mai multi bolnavi din cadrul unei sectii a spitalului s-au revoltat fatã de “mizeria” de mâncare pe care o primesc de câteva zile de când sunt internati. Conducerea spitalului ne-a spus cã nu se confirmã informatia, cã n-a fost nicio revoltã, dar recunoaste cã mâncarea este sub orice criticã, din cauza costului foarte mic, doar 7 lei/zi, pentru trei feluri de mâncare, alocatã de Guvern, bolnavilor din spital. “Noi facem zilnic fisa de masã, cu dieteticianul, unde conform normelor introducem si carne, dar când o ducem la bucãtãrie ni se taie carnea de pe foaie, pentru cã banii alocati nu sunt suficienti pentru a pune carne în mâncare”, spune Cristina Sârbu, directorul de îngrijiri medicale al spitalului bârlãdean.
Efortul pe care Statul îl face pentru a veni în sprijinul recuperãrii bolnavilor internati în spitalele publice este de 7 lei pe zi; bani necesari pentru a acoperi trei mese. Acesta este contextul în care mai multi pacienti ai Spitalului “Elena Beldiman” din Bârlad s-au plâns sâmbãtã, 21 martie, de calitatea proastã a hranei care le este oferitã pe durata spitalizãrii. “V-am povestit ce mâncare execrabilã le dau bolnavilor internati la spitalul din Bârlad. Practic, sunt niste lãturi! O bãtaie de joc la adresa oricui! Costul alimentatiei unui bolnav internat într-un spital din România este de 7lei/zi! Mic-dejun, prânz si cinã, toate la 7 lei! Asa cã dimineata ceai cu gem, la prânz cartofi sau fasole, iar seara macaroane sau ceai cu pâine.”, ne-a spus însotitorul unui pacient spitalizat la Bârlad. Situatie în care, practic, pentru a veni în sprijinul recuperãrii cât mai grabnice a bolnavilor, apartinãtorii acestora sunt pusi în situatia de a transporta, cu sufertasul, mâncare de acasã sau de a cumpãra, suplimentar, alimente, de la magazinele din incinta sau proximitatea spitalului. Dar cei veniti de la tarã, la care apartinãtorii ajung o datã la trei zile, cum supravietuiesc? Pleacã din spital mai flãmânzi decât câinii!
Domnilor ministri, dumneavoastrã de cât mâncati pe zi? Poftiti la masã!
Conducerea spitalului bârlãdean ne-a spus cã nu s-a revoltat nimeni, cã nici un bolnav n-a fãcut scandal referitor la mâncarea din spital, dar recunoaste cã alocatia de hranã a spitalelor din România a “înghetat” la nivelul din 2008, adicã la 7 lei/zi. “Noi introducem zilnic în foaia de alocatie de hranã carne: ciorbã de perisoare, fripturã cu pireu, dar când ajungem cu foaia fãcutã de dietetician la bucãtãrie, se taie carnea de pe listã, pentru cã nu ajung 7 lei/zi, pentru trei mese si pentru carne”, a spus Cristina Sârbu, directorul de îngrijiri medicale al spitalului. Mentionãm cã bucãtãria spitalului este externalizatã unei companii de catering Media Class Bârlad, apartinând omului de afaceri bârlãdean Dan Dobrovolschi, încã din 2002.
Si ei au dreptate: ce sã dai de mâncare de 7 lei pe zi?
Alocatia de hranã pentru pacientii internati în spitalele de stat din România a rãmas neschimbatã, începând din luna aprilie 2008. Pacientii adulti bolnavi de TBC sau de HIV/SIDA le este alocatã suma de 13 lei pe zi, pacientilor copii bolnavi de TBC sau de HIV/SIDA, 11 lei pe zi, pacientilor adulti bolnavi de hepatitã sau pacientilor neoplazici – 11,5 lei pe zi, copiilor bolnavi de hepatitã sau cu neoplazii -13,6 lei pe zi, pacientilor adulti bolnavi de diabet – 12 lei pe zi, pacientilor copii bolnavi de diabet – 14,5 lei pe zi, bolnavilor arsi – 11,5 lei pe zi, lãuzelor – 8 lei pe zi, bolnavilor internati în leprozerii -9 lei pe zi, bolnavilor psihici si bolnavilor psihici a cãror internare este obligatorie – 10 lei pe zi, bolnavilor internati în stationare de zi – 5,10 lei pe zi, nou-nãscutilor prematuri în maternitãti, alimentati artificial – 6 lei pe zi, nou-nãscutilor prematuri în maternitãti, alimentati natural – 1,80 lei pe zi, copiilor cu vârsta cuprinsã între 0 si 3 ani – 6 lei pe zi, copiilor cu vârsta cuprinsã între 3 si 16 ani – 7,80 lei pe zi, însotitorilor bolnavilor internati în unitãtile sanitare – 5,70 lei pe zi, în vreme ce bolnavilor strãini internati la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie, le sunt alocati 16,20 lei pe zi.
Un proiect de majorare a taxei de hranã, încã nematerializat
Potrivit anuntului Guvernului de la finele anului 2014, când erau în campanie electoralã, în prezent se aflã în lucru un proiect de hotãrâre în baza cãreia este prevãzutã majorarea alocatiei de stat pentru norma de hranã a pacientilor internati în spitalele publice. Proiectul s-a aflat în dezbatere publicã la finalul anului trecut si ar fi urmat, potrivit anuntului de intentie fãcut de Executiv, sã producã efecte începând cu decembrie 2014. Proiectul prevedea, potrivit informatiilor publicate atunci pe pagina de internet a Ministerului Sãnãtãtii, majorarea alocatiei de hranã pentru fiecare specialitate medicalã în parte si aferent regimurilor diferite, stabilite în functie de afectiuni, ale pacientilor.
Surprizã! Guvernul a retras proiectul!
Impactul bugetar estimat de Guvern pentru cresterile alocatiilor de hranã este de 31,67 milioane lei pe an pentru spitalele din subordinea Ministerului Sãnãtãtii. Am sunat ieri, la Ministerul Sãnãtãtii, pentru a vedea care este stadiul dezbaterilor pe marginea anuntatei hotãrâri de Guvern care viza majorarea alocatiei de hranã pentru pacientii internati în spitalele publice. De la Biroul de Presã al Ministerului Sãnãtãtii, ni s-a comunicat cã acest proiect de hotãrâre de Guvern s-a aflat în dezbatere publicã la finalul lui 2014 si cã ulterior a fost retras de pe pagina de Internet a ministerului. “Pot sã vã spun cã acum se aflã în circuitul de avizare între ministere”, ni s-a rãspuns, referitor la întrebarea noastrã care viza stadiul în care se aflã, în acest moment, proiectul de initiativã legislativã anuntat de Guvern. Solicitarea noastrã de a primi un draft al acestui proiect, în actuala sa formã, cea supusã avizului ministerelor, a rãmas, însã, nesolutionatã, pânã la momentul închiderii editiei… de pe vremeanoua. ro