PSD și PNL au rezolvat pe jumătate situația candidaturilor pentru europarlamentare, însă locurile care depind exclusiv de o performanță electorală încă sunt negociate, la fel ca și soluția pentru Primăria Capitalei, unde ar putea fi candidaturi separate.
Ramona Chiriac (centru) e candidata care va deschide lista PSD-PNL FOTO Coalj Adevărul
Rezultatul ultimelor săptămâni de negociere între PSD și PNL au condus în cele din urmă la alegerea Ramonei Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România și diplomat de carieră. Potrivit informațiilor „Adevărul” de la vârful Coaliției, Ramona Chiriac a fost persoana pentru care a insistat Marcel Ciolacu, șeful PSD, liberalii fiind mai degrabă înclinați spre o altă variantă, tot independentă politic, adică șefa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac.
Tot dinspre conducerea PSD a venit solicitarea ca pe lista de candidați pentru europarlamentare să nu fie miniștri în exercițiu, în condițiile în care atât în spatele ușilor închise, dar și în mediul public, unii demnitari și-au manifestat intenția. Public, doar Alexandru Rafila a vorbit că ar vrea la Bruxelles. În schimb, în partide mai erau vehiculate nume ca Simona Bucura-Oprescu (ministra Muncii) sau Alina Gorghiu (ministra Justiției).
Pe de altă parte, conform informațiilor „Adevărul”, liberalii insistă ca măcar pentru locale să fie permisă candidatura unor miniștri. Iar privirile din PNL sunt ațintite în primul rând spre Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării și fost șef al Consiliului Județean Braşov. Zilele trecute, într-o conferință de lansare a trei candidați pentru primării, Veștea a precizat că încă nu a luat decizia dacă va candida la Primăria Brașov sau la Consiliul Județean Brașov. Un al doilea ministru care ar putea intra în lupta de la locale e Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pentru moment prima opțiune a PNL pentru Primăria Capitalei.
Negocieri până în ultimul moment
Pe de o parte, unii candidați au răsuflat ușurați, în timp ce și pe ultima sută de metri unii încearcă să prindă un loc cât mai în față. Pe locuri date ca cert eligibile sunt, pe lângă Ramona Chiriac, deschiderea de listă, persoane ca: Mihai Tudose (PSD), Rareș Bogdan (PNL), Claudiu Manda (PSD), Dan Motreanu (PNL), Vasile Dîncu (PSD), Daniel Buda (PNL), Victor Negrescu (PSD), Adina Vălean (PNL), Maria Grapini (PUSL, dar luată pe lista PSD), Siegfried Mureșan (PNL) și Dragoș Benea (PSD). Apoi, începe o serie de candidați care vor trebui să tragă cât mai mult pentru ca partidul lor să scoată un scor cât mai mare, fiind nume destul de cunoscute, de la Vasile Blaga și Gheorghe Falcă, la Dan Nica și Titus Corlățean, dar și persoane mai puțin cunoscute, cum e Gheorghe Cârciu, șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Încă pun probleme Coaliției Cristian Popescu Piedone și PUSL, formațiune pe care acesta o conduce din funcția de președinte executiv. Surse social-democrate susțin că dinspre PUSL sunt cerute minimum două locuri eligibile, unul fiind al Mariei Grapini. Mai mult, o pretenție dinspre Piedone, decis în prezent să candideze pentru Capitală, este un loc eligibil pentru fata sa la europarlamentare, dar și susținerea pentru un nou mandat de parlamentar pentru Vlad Piedone, fiul său, acum deputat.
Grăbirea depunerii listelor
Săptămâna aceasta este încheiată toată discuția, cap-coadă, pe europarlamentare, fiind așteptate și ședințe ale celor două partide, pentru validarea candidaturilor interne și a modului de împărțire. Și calendarul e destul de strâns. Până pe 10 aprilie trebuie depusă lista cu candidaturi, dar și formalitățile privind constituirea alianței, care să fie înregistrată, pentru a putea figura pe listele de votare. Pe de altă parte, depunerea listelor pentru locale e mai târziu, adică fiind termen-limită 30 aprilie, adică înainte de mini-vacanța de 1 Mai și de Paște, pentru ca apoi să înceapă campania electorală pe 10 mai.
Coaliția se îndreaptă spre candidaturi separate
În condițiile în care cele două formațiuni ale Coaliției nu se înțeleg pe candidatul comun, pentru că ar crea atât nemulțumiri interne, dar ar ajunge să piardă și procente electorale, PSD și PNL se îndreaptă mai degrabă spre candidaturi separate, deși e lăsată deschisă și poarta pentru o înțelegere pe un singur nume. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, la sediul partidului din Modrogan, că există posibilitatea să fie candidaturi separate, o posibilitate estimată la 95%. Liberalul a precizat că se așteaptă la o cursă în patru pentru București, cu Sebastian Burduja, Nicușor Dan, Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone, estimând că alegerile cel mai probabil vor fi câștigat cu 26-28%, dată fiind fragmentarea votului. Chestionat cine le va câștiga, Bogdan s-a declarat încrezător în șansele lui Burduja: „Cine îşi face mai bine campanie, cine are cel mai puţin grad de hate, cine reuşeşte să mobilizeze bazinele electorale ale propriului partid şi cine reuşeşte să vină cu un proiect pentru Bucureşti”, a completat liberalul.
La rândul său, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a subliniat că formațiunile Coaliției tind spre candidaturi separate, pentru că un candidat dintr-o formațiune nu reușește să atragă votanții de la celălalt partid. „Am văzut ieri sondajele produse de casele de sondare ale celor două partide, iar lucrurile citite acolo şi în special faptul că un candidat PSD sau un candidat PNL nu reuşeşte să mobilizeze bazinele electorale ale celorlalte partide sau al celuilalt partid ne fac să ne uităm serios spre varianta candidaturilor din fiecare partid în parte”, a afirmat Romașcanu, care a precizat că e optimist că săptămâna aceasta va fi luată decizia finală, punctând că ideea candidatului comun „nu a picat în totalitate”.
Sursa: adevarul.ro