Datele care schimbă configurația politică a momentului

0
2631

Un grup independent de sondare a opiniei publice a efectuat un sondaj de opinie în perioada27 aprilie – 15 mai a.c.Temă sondajului a fost intenția de vot pentru alegerile locale. Interviurile au fost realizate prin telefon, utilizând metoda CATI. Pentru acest studiu au fost intervievate 1347 persoane cu vârste de 18 ani și peste.

Perioada de realizare a interviurilor a fost 27 aprilie – 08 mai 2020 – pentru municipiul București, respectiv  04 – 15 mai 2020 – pentru municipiile Brașov, Cluj-Napoca, Suceava , Râmnicu –Valcea,Craiova, Constanța și Călărași. Eroarea de eșantionare este ± 3.4%.

Pentru municipiul București:

PNL ar obține cele mai multe voturi, urmat foarte aproape de PSD, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale.

31,4 la sută dintre respondenți au spus că dacă ar fi organizate alegeri duminica viitoare ar vota cu PNL, având un trend în usoară scădere;

PSD ar obține puțin peste 30 la sută, social-democrații fiind creditați cu 30,2% și aflându-se pe un trend ascendent.

USR – PLUS ar obține  16,5 % dintre voturi;.

PMP este cotat cu 5,9 la sută din sufragii, iar sub pragul electoral s-ar situa ALDE ( 2,8%) , Pro România (3,7% ), Partidul România Mare (3,2%) și Partidul Ecologist (1,1%), respectiv alte partide  ar obține 1,2% , în timp ce 4% nu au dorit să răspundă.

Referitor la sectoarele municipiului București, scoruri strânse ar fi la nivelul sectoarelor 1,2, 5 și 6, pentru sectoarele 3 și 4, edilii aflați în funcție fiind creditați conform sondajului cu încă un mandat.

De remarcat că la sectorul 1, europarlamentarul Clotilde Armand se situează peste actualul edil –Dan Tudorache la intenția de vot, Neculai Ontanu ar câștiga (detașat în cazul în care ar fi susținut de PSD pentru) sectorul 2 , iar la sectoarele 5 și 6-PSD și PNL pot oricând să facă rocadă în clasament- cu un ușor avantaj pentru candidatul PNL Ciprian Ciucu – aflat în creștere.

Municipiul Brașov:

Demn de subliniat este faptul că după ce a plecat din PNL și a tatonat terenul pe la mai multe partide sau platforme politice, fostul președinte al  Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, s-a înregimentat în rândurile ecologiștilor. Cifrele sondajului efectuat la nivelul municipiului Brașov sunt următoarele:

PNL- 31 %

PSD-22 %

USR- PLUS – 17%

PER – 6,5 %

PMP – 5,5 %

PRO România – 5%

UDMR  – 4%

PRM -4%

ALDE  –  3%

Alții – 2 %

Municipiul Cluj – Napoca:

Nu pare a fi un secret că actual primar în funcție , Emil Boc va defila în următoarea campanie electorală, victoria să fiind asigurată din primul țur. Valorile sondajului pentru municipiul Cluj- Napoca:

PNL – 44%

PSD – 20,5%

USR- PLUS – 13%

UDMR – 10 %

PRO România – 4%

PMP – 4%

PRM – 2,5%

ALDE – 1%

Alții – 1%

Municipiul Suceava:

Municipiul reședința de județ, pare acum mai mult că niciodată să aibă parte de schimbări. Conform sondajului efectuat privind intenția de vot, coroborat cu diverse surse locale credibile și analizînd situația actuală precum și  nemulțumirile cetățenilor , un colectiv format din membri marcanți ai societății civile și specialiști în muncă  de informații a ajuns la concluzia că o candidatură independența ar putea scurtcircuita hegemonia clanului Lungu la cârmă municipiului Suceava. (Aceste informații au fost asociate și cu datele furnizate de oameni cu funcții de răspundere în cadrul Primăriei Suceava). Din informațiile surselor noastre candidatul independent despre care se vorbește ar putea fi  Ștefan Mandachi , Alexandru Baisanu, sau Alina Alupoaei – Geonea, aceștia fiind măsurați în sondaje interne ale partidelor, ultimii doi  fiind de altfel și candidați în ciclurile electorale anterioare.

PNL – 27 %

PSD – 25 %

Candidat Independent – 20 % Trend crescător (creștere accelerată)

USR- PLUS – 12 %

PMP – 6%

ALDE – 3,5 %

PRM – 3%

Alții – 3.5 %

Municipiul Râmnicu – Vâlcea:

Deși la prima vedere pentru un profan, actualul edil va câștiga ën fanfare. Se pare că lucrurile nu stau tocmai roz; surse apropiate de realitatea vâlceană povestesc despre nemulțumirea celor de la PSD , care și-ar dori mai mult. Rămâne de văzut dacă PNL va riposta pe măsura celorlalți candidați. Datele sondajului sunt:

PSD – 33%

PNL – 27%

PER – 23%

USR – PLUS – 14%

Alții  – 3%

Municipiul Craiova:

Dacă își va menține candidatura , Lia Olguța Vasilescu poate redeveni primarul Băniei. Lia Olguța Vasilescu a decis să renunțe la postul de deputat din Parlamentul României și să candideze la Primăria Craiovei. Anunțul a fost făcut chiar de fostul ministru al Muncii, pe Facebook.

PSD- 41%

PNL- 26%

USR –PLUS – 15%

PMP – 5%

Pro România – 4%

Partidul Ecologist – 2,5%

ALDE- 2%

PRM – 1,5%

Alții – 3%

Municipiul Constanța:

Pentru Primăria Constanței se va da o luptă interesantă, având în vedere că tolba este plină la marile partide; vom vedea probabil destule atacuri „sub centură”, dar nu ne mai mira multe lucruri.

PSD – 31%

PNL – 30%

USR- PLUS- 15%

PMP – 8%

Pro România – 6%

ALDE – 3%

PRM,-2%

Alții – 5 %

Municipiul Călărași:

Deși nu pare o miză foarte mare pe plan național esre una din bătăliile politice în care s-a pus mult suflet și să nu uităm, Călărași fiind unul din cele mai importante municipii din zona de dezvoltare Sud.

PNL – 38%

PSD – 32 %

USR – 11%

PMP – 5%

Pro România – 4 %

PRM – 3%

ALDE – 3%

Alții – 4%