Nu este singura situaţie de acest gen. Cazurile de importuri ilegale de deșeuri s-au înmulțit semnificativ în ultimele luni.
Totul vine în condiţiile în care avem a doua cea mai slabă rată de reciclare a deşeurilor din Uniunea Europeană.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea recent (şi are perfectă dreptate) că aceste activități sunt desfășurate de structuri de crimă organizată și că statul trebuie să verifice minuţios fiecare transport care intră în țară, pentru a vedea dacă documentele corespund conținutului.
Partea proastă pentru noi ca stat este că numai o mică parte din ce ajunge în România sunt efectiv deșeuri utilizabile, restul fiind produse nereciclabile și materiale toxice, toate importate ilegal. Sub pretextul că importă bunuri la mâna a doua, tot mai multe firme din România importă de fapt tone de deșeuri electronice, plastic, deșeuri medicale și chiar substanțe toxice. Mai grav este că tot acest gunoi ajunge să fie îngropat pe câmp sau pur și simplu ars.
Întrebarea este ce putem face urgent pentru că nu putem accepta ca România să devină groapa de gunoi a Europei.
Avem nevoie de un sistem de monitorizare a deşeurilor, astfel încât să identificăm şi să oprim intrarea în ţară a gunoaielor.
Pe de altă parte, întrebarea este dacă transporturile de deşeuri pentru reciclare sunt urmărite până la capăt şi dacă nu cumva acestea sunt aruncate la întâmplare.
România trebuie să înăsprească controalele şi să nu mai permită deşeuri de care alte state europene vor să scape. Este inadmisibil ca televizoare cu ecranul spart sau frigidere vechi de 30 de ani să ajungă la noi sub masca importurilor de produse second-hand.
Nu mai putem tolera asemenea lucruri, iar statul român are datoria să-şi apere cetăţenii în faţa acestor practici!
George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României |