Doi dintre cei mai cunoscuți foști patroni din fotbalul românesc sunt implicați într-un scandal imens!
Audieri bomba ieri, la sediul DNA Iasi, unde procurorii l-au chemat la audieri pe cunoscutul arbitru de fotbal Adrian Porumboiu, intr-un dosar care vizeaza afacerile bunului sau prieten Gigi Netoiu, cel care ani la rand a patronat echipele Dinamo Bucuresti si Universitatea Craiova. Potrivit unor surse, cercetarile vizeaza modul in care Vicon Vrancea, societate patronata de Gigi Netoiu, a preluat firma vasluiana Vidisamp. S-ar parea ca esenta dosarului consta in faptul ca, prin preluarea SC Vidisamp SRL, firma lui Netoiu ar fi preluat in mod ilegal si o suprafata de circa 600 hectare de teren, aflat in proprietatea statului, iar acest lucru nu a putut fi realizat fara aportul fostilor subprefecti ai judetului Vaslui, si anume Sergiu Marian si Vasile Catalin Cupsan.
SC Vincon Vrancea, societatea care face obiectul anchetei, a achizitionat in anul 2005, viile fostei Vidisamp, societate falimentara, dar au primit doar dreptul de folosinta si nicidecum terenul de sub plantatii, care apartinea, dupa cum s-a mai precizat, Agentiei Domeniului Statului. Aici au intervenit fostii subprefecti ai judetului, care imediat dupa preluarea Vidisamp de catre Vinicom, au facut tot posibilul ca firma lui Netoiu sa preia si terenul.
Acestia au identificat in comunele din judetul Vaslui, mai multi cetateni care asteptau de ani de zile sa le fie solutionate cererile de retrocedare si care isi pierdusera orice speranta, urmand sa fie trecuti pe un tabel in vederea acordarii unor despagubiri. Cei doi subprefecti au fost membri ai Comisiei judetene de fond funciar, pozitie din care au reusit sa-i puna in posesie pe cetatenii respectivi, pe terenurile care s-au aflat ani de zile in folosinta SC Vidisamp SRL, suprafete aflate in proprietatea statului, care le gestiona prin intermediul Agentiei Domeniilor Statului (ADS).
De precizat ca, au fost cautati cetateni din comunele invecinate domeniului Vidisamp, respectiv Dranceni, Tatarani, Padureni, Oltenesti, Hoceni si Dragomiresti, dar si din orasul Husi. In acest dosar au fost audiati si primarii acestor unitati administrative, deoarece acestia coordonau comisiile locale de fond funciar, entitatile care decideau in prima faza retrocedarea terenurilor in favoarea cetatenilor desemnati. Foarte multi dintre cetateni nici macar nu au stiut ca au fost improprietariti pe domeniul Vidisamp, iar ulterior suprafetele au ajuns la preturi derizorii in proprietatea Vincon.
Dupa ce au fost improprietariti, adica s-au vazut cu titlurile de proprietate in mana, cei implicati au inceput sa-i preseze pe cetateni sa vanda terenurile catre Vincom. Acestora li s-a spus ca trebuie sa plateasca despagubiri foarte mari catre Vincom, pentru plantatiile de vita de vie care se aflau pe terenurile pentru care cetatenii respectivi primisera titluri de proprietate. In foarte multe situatii au fost pusi sa aleaga, fie despagubesc, cu sume de mii de euro/ha, societatea Vincon, fie accepta sa vanda terenul aceleiasi societati.
Astfel s-a ajuns ca terenuri foarte productive sa fie vandute pe sume infime, de 800 – 1.000 lei/ha, de peste zece ori sub pretul pietei. Procurorii suspecteaza ca in acest dosar, unii dintre demnitarii implicati au primit mita, prin intermediul unei entitati care a beneficiat de finantare de la doua societati patronate de Netoiu. De altfel, potrivit unor surse, Adrian Porumboiu a fost intrebat daca a avut vreo implicare in aceasta afacere. „Va rog sa consemnati ca nu am nicio implicare in acest dosar. Nu am nicio calitate. Nu am nicio problema in acest dosar”, a declarat Adrian Porumboiu.
Ieri, in timpul audierilor, jurnalistii ieseni l-au zarit prin preajma DNA Iasi, fiind foarte interesat de acest dosar, pe fostul procuror Corneliu Marian Gheorghita. Sa nu uitam ca acesta a condus Parchetul National Anticoruptie- Serviciul Teritorial Iasi (in prezent DNA Iasi) din 2004 pana in anul 2008, anunță bzi.ro.
Ca si acum, la acea vreme PNA Iasi avea in competenta si cercetarea unor fapte de coruptie savarsite pe raza judetului Vaslui. Se poate observa ca, faptele de coruptie cercetate acum de DNA in dosarul descris mai sus au fost savarsite in perioada in care acest parchet, la acea vreme PNA, era condus de Corneliu Marian Gheorghita. Fostul procuror nu a cercetat aceste fapte, in perioada in care conducea DNA Iasi, iar acum il vedem in preajma celor implicati.
sursa: stiripesurse.ro