Acţiunile terapeutice ale drojdiei de bere sunt multiple, dar înainte de a începe administrarea trebuie să ştim câteva detalii esenţiale. Drojdia este o ciupercă unicelulară care are proprietatea de a se dezvolta extrem de rapid, însa lumina puternică şi temperatura ridicată produc fermentaţie şi astfel rezultă acizi toxici pentru ficat şi rinichi.
Drojdia face parte din familia Saccharomycetaceae şi poate fi împarţită în două categorii: de tip „înalt” sau de tip „jos”. Drojdiile „înalte” sunt cele de panificaţie şi sunt obţinute în urma unui tratament de uscare cu sodă caustică, acid clorhidric, carbonat de sodiu; procedeu care reduce considerabil aportul de vitamine de pana la aproximativ 80% din masa totală. Din acest motiv, unii terapeuţi susţin ca nu poate fi asimilată de organism. Drojdiile de tip „joase” sau în stare crudă se obţin prin cultivarea pe cereale precum orzul (ca de exemplu drojdia de bere). Aceste tipuri se regăsesc frecvent în recomandarile terapeuţilor pentru revigorarea şi detoxifierea organismului.
Drojdia este recomandată în lipsa grupului de vitamine B, care poate produce afecţiuni neurologice, neuromusculare şi implicit cardiace, afecţiuni intestinale care pot să apară din folosirea în exces de antibiotice.
Drojdia de bere reglează nivelul colesterolului în sânge, acţionează ca un hepato-protectoar (dezintoxicarea ficatului) şi este recomandată celor care suferă de anemie. Însa, ea are şi utilitate estetică, avand în componenţă vitamina E. Poate fi folosită extern, direct pe piele pentru tratamente cosmetice, pentru problemele unghiilor sau împotriva căderii părului.
Din cauza reacţiei de fermentaţie, drojdia se recomandă în special dimineaţa pe stomacul gol, între mesele din timpul zilei, sau seara înainte de culcare, însa consumul îndelungat daunează. Pentru un adult se recomandă consumul a trei linguriţe pe zi, cu pauză între perioadele de administrare.
Drojdia de bere este recunoscută pentru proprietăţile sale antitoxice, stimulante, regeneratoare, imunostimulatoare, întarind astfel sistemul imunitar în lupta cu bolile infecţioase. Acest remediu minune ajută şi împotriva îmbatrînirii, intervine în procesul de formare osoasă (fixare a calciului), reprezentând combinația perfectă de substanţe nutritive esenţiale vieţii.