Ucrainenii încearcă să distrugă munițiile rușilor, înainte de a fi folosite pe front.
Dronele kamikaze ucrainene au vizat depozitele rusești rusești aflate pe teritoriul Rusiei, în Kuban sau ținutul Krasnodar Krai. Ținta dronelor se pare că a fost muniția pregătită pentru a fi utilizată în Ucraina, mai exact bombele cu planare (bombe de aviație cărora li s-a atașat un kit format din aripi și sistem tip GPS) lansate în special din aeronave Su-34.
Guvernatorul regiunii Krasnodar, Venjamin Kondratiyev, a confirmat sâmbnătă exploziile din orașul Slaviansk din Kuban, descriindu-le ca o tentativă de atac major cu drone asupra rafinăriilor de petrol și a infrastructurii din regiune.
Totuși, se pare că ținta atacurilor a fost și un aerodrom militar. Mai exact, presa rusă Astra, citată de Defense Express, a publicat imagini cu urmările atacului asupra bazei aeriene din Kushchevski. În video se pot observa resturi ce par a fi kituri de aviație folosite de forțele ruse pentru bombe cu planare. Videoclipul prezintă unitățile de control și carcasele UMPK (Unified Gliding and Correction Module).
Sursele publicației NV din Serviciul ucrainean de informații SBU au confirmat că dronele lor au atacat noaptea aerodromul Kușchevsk, precum și rafinăriile de petrol Ilsky și Slavyansky din Teritoriul Krasnodar.
Videoclipul mai arată că clădirea de control al traficului aerian a fost avariată în urma impactului, iar pe fundal se aude zgomotul făcut de motoarele cu reacție, probabil, ale aeronavelor staționate la baza militară.
O modificare ieftină care transformă bombele obișnuite în muniții ghidate
UMPK este un kit de planare și ghidare, folosit pentru a transforma în muniții ghidate de precizie o serie de bombe neghidate precum FAB-250, FAB-500, FAB-1000 sau chiar FAB-1500.
Rusia a modernizat bombele aeriene grele din epoca sovietică, echipându-le cu module de planificare și ghidare, creând o alternativă relativ ieftină la rachetele ghidate. Un exemplu de astfel de combinație este pe fotografia de copertă a articolului.
Institutul Internațional pentru Studii Strategice ( IISS) din Marea Britanie susține că Rusia folosește bombe de croazieră, împreună cu muniții de atac direct, la scară largă pentru a copleși apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Corespondenții occidentali de pe teren susțin că militarii ucraineni sunt destul de demoralizați de aceste bombe devastatoare și că utilizarea în masă a acestor bombe este unul dintre motivele schimbării dinamicii pe câmpul de luptă. Rusia folosește în mare parte bombe FAB, în special cele de 250 și 500 de kg, dar se pare că rușii au de gând să transforme în ”bombe inteligente” și munițiile mai grele, de 1000 respectiv, 1500 de kg.
@defenseromania