Evenimentele sprijinite de Ministerul Culturii: 6 august – 12 august

0
605

Săptămâna ce urmează este încărcată în evenimente culturale desfășurate de către instituțiile din subordinea Ministerului Culturii sau derulate cu finanțare prin intermediul acestora. Suntem invitați, în toată țara, la festivaluri, expoziții sau ateliere, ce se adresează atât adulților, cât și copiilor sau tinerilor.

 

  • 9-15 august: Festivalul Independent ANONIMUL – Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL reunește în competiție cinci filme de lungmetraj, internaționale și românești, selecționate de Ludmila Cvikova. „KALA AZAR” (r. Janis Rafa, Olanda-Grecia), „LOOKING FOR VENERA” (r. Norika Sefa, Kosovo), „NEIDENTIFICAT” (r. Bogdan George Apetri, România), „ONLY HUMAN” (r. Igor Ivanov, Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria, Kosovo, Slovenia) și „YELLOW CAT” (r. Adilkhan Yerzhanov, Kazahstan, Franța) sunt cele cinci filme care vor concura pentru Trofeul ANONIMUL.

13 producții autohtone, alese din peste 80 de filme înscrise, se regăsesc în competiția de scurtmetraj românesc a celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL.

PROGRAMUL îl va fi disponibil în curând aici: http://www.festival-anonimul.ro/

  • 9-15 august: Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis – Este o sărbătoare dedicată trupelor de teatru de adolescenți, o săptămână de inspirație culturală în Alexandria și comunitățile din care fac parte adolescenții.

Eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru liceenii din România Ideo Ideis este un festival de teatru și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din țară și are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

Cele 9 trupe selectate și orașele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sunt: 3,14 – Buzău, A.C.T. – Bacău, ALTER EGO – Alexandria, AMPRENTE – Brașov, ART ATTACK – Sibiu, DRAMA CLUB – Botoșani, PRAF DE STELE – Constanța, SILVER – Baia Mare și VICTORY OF ART, București.

Programul se găsește în acest link: https://www.ideoideis.ro/festivalul

 

– 30 iulie – 1 octombrie: 2030.RO: Bogdan Coșa, Diana Bădica, Lavinia Braniște, Mihai Duțescu, Matei Florian, Ana Irina Lupu, Ana Maria Sandu, Adrian Schiop, Bogdan Alexandru Stănescu și Elena Vlădăreanu sunt autorii celor zece texte de proză scurtă care fac obiectul unui podcast coordonat de Robert Bălan. „România 2030” este un proiect coordonat de Asociația Art No More si co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Episoadele proiectului se regăsesc aici: https://shows.acast.com/2030ro/episodes

– Generații- Moștenirea Tăcută- spectacol de teatru: Proiectul „Generații-Moștenirea Tăcută” propune utilizarea teatrului ca mediu intrinsec de anulare a barierei dintre generații prin valorizarea procesului de împărtășire a poveștilor (despre „figurile legendare” dintr-o familie/comunitate) și a experiențelor cu valoare identitară, care pot insufla sentimentul de apartenență pentru generații diferite de oameni.

Săptămâna aceasta, turneul include județul Giurgiu, astfel:

– 9 August – Muzeul Județean Teohari Antonescu, ora 20:30;

– 10 August – Colegiul Național Ion Maiorescu, ora 20:30.

– Ateliere de scriere intuitivă și Seri de Lectură – Generații la Povești: Asociația Delazero ne așteaptă la o serie de ateliere de scriere intuitivă* și spus povești pentru adolescenți și adulții din viața lor. Din cadrul proiectul face parte și spectacolul de teatru „Generații-Moștenirea Tăcută”.

Pentru detalii și rezervări: https://fb.me/e/UgY5OxYH

Atelierele vor avea loc săptămâna viitoare, astfel:

  • București: Ateliere: 6-7 August – Școala Gimnazială Ferdinand, ora 10.00-13.00;

Seara de Lectură ”Generații la Povești”: 8 August- Muzeul Național al Țăranului Român, ora 20.00;

  • Giurgiu: Ateliere: 11 -12 August – Centrul Cultural „Ion Vinea”, ora 10.00-13.00

Seara de Lectură „Generații la Povești” : 12 August- Centrul Cultural ”Ion Vinea”, ora 19.00.

  • BUCUREȘTI: Până la data de 2 septembrie, la Muzeul Național Cotroceni, poate fi vizitată expoziția „Back-up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice”. Cele 13 panouri expoziționale prezintă importante documente și fotografii din arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice, preşedinţii Comisiunii Monumentelor Istorice în perioada (1892-1948) şi membrii marcanţi ai acesteia.

 

  • În cadrul programului RO-CULTURA, implementat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în perioada 6 – 12 august putem participa:
  • BUCUREȘTI: EXPO_03_VERNACULAR Selecție din Colecția de imagini Mihai Oroveanu, care rămâne deschisă până la data de 28 noiembrie, la Palatul Universul de pe strada Brezoianu.

Detalii: https://www.ro-cultura.ro/calendar-online/expo_03_vernacular-selectie-din-colectia-de-imagini-mihai-oroveanu

  • SIBIU: Muzeul ASTRA (Str. Pădurea Dumbrava, nr. 16, Sibiu)

Vineri, 6 august, muzeul derulează Atelierul apicol – retezatul ștubeilor. Atelierul apicol va prezenta instrumentarul și metodele arhaice de extragere a mierii prin retezatul ștubeilor. În gospodăria din Sebeșu de Jos, veți afla cum foloseau boștinarii reziduurile rămase în urma extragerii mierii nu doar de la cunoscătorii prezenți acolo, ci și de la personajele realității virtuale din noua expoziție de la aceeași locație.

Sâmbătă 7 august, putem participa la Atelierul de pregătire a cerii pentru confecționarea lumânărilor. Atelierul ilustrează tehnicile arhaice de pregătire a cerii pentru turnare, în vederea obținerii lumânărilor. Atelierul va avea loc la gospodăria din Sebeșu de Jos, unde și personaje ale noii expoziții vă vor împărtăși povești ale comunității de boștinari din localitatea amintită.

  • BUCUREȘTI Centrul Național al Dansului ne așteaptă săptămâna aceasta cu două spectacole:
  • 6 și 10 august – Iluzionistele – de Mădălina Dan: Spectacolul este o prelungire a etapei ludice din primele stadii ale vieții, caracterizată prin joc, inocență și entuziasm continuu în a percepe și a transforma lumea. Respinge automatismele, clasificările și simplificările care iau locul magiei în viața de adult și revine la logicile și relaționările care fac realitatea și imaginarul, invizibilul și vizibilul, posibilul și imposibilul să se întrepătrundă în gândirea nediferențiată a copiilor.

Detalii: https://cndb.ro/events/iluzionistele-10-2-2/?calendar=true

  • 8 august, ora 16:00: Sharing practices & dance party by Linotip: Centrul Național al Dansului București (CNDB) devine vara aceasta un spațiu de întâlnire în care diferențele de vârstă, statut social, pregătire, cunoștințe și experiență sunt suspendate, iar dansul devine liantul care își propune să aducă laolaltă oameni foarte diferiți. CNDB lansează „Dansuri de curte”, un proiect în care curtea din Bd. Mărășești 80-82 va fi amenajată pentru a găzdui peste 40 de artiști care îți vor propune evenimente din zona dansului contemporan și a performance-ului, muzică live, arte vizuale și poezie.

Detalii: https://cndb.ro/events/sharing-practices-dance-party-by-linotip/?calendar=true

  • 8 august, ora 19:30  – Pretend we make you happy (again) – de Andreea Novac (la Teatrul Masca): În versiunea revizitată în 2021, artista caută energia și plăcerea și pornește de la aceleași principii de compoziție, traduse și multiplicate prin corpurile celor cinci interprete.

Pornind de la cele patru „body genres“ (comedie, dramă, erotica şi horror), genuri care, cel puţin teoretic, creează fiori, excitaţie sau plăcere în corpul celui care trăieşte situaţia ori în al celui care priveşte situaţia, artista caută în continuare modalităţi de a stimula kinestezic spectactorul și construiește având referinţe cinematografice.

Detalii: https://cndb.ro/events/pretend-we-make-you-happy-again-2-2/?calendar=true

  • BUCUREȘTI: Teatrul Național București „I. L. Caragiale” ne invită în luna august la AMFITEATRU TNB: Din 10 August, spectacolele revin la AMFITEATRU TNB, deasupra Teatrului Național. În acest moment, Amfiteatrul este singura scenă din România construită în aer liber, aflată în incinta unui teatru, prevăzută cu dotări profesioniste moderne.

Săptămâna următoare vom putea urmări:

– Marți, 10 august, AȘ VREA SĂ ÎȚI SPUN… Spectacol de poezie și muzică cu Marius Bodochi

– Miercuri, 11 august, ora 21:00: MARIA TĂNASE. O POVESTE.

Detalii, aici: https://us8.campaign-archive.com/?u=d0871ecada461cb3723fd9271&id=1f54500ee3

Programul lunii august: https://www.tnb.ro/ro/calendar?year=2021&month=8

  • CONSTANȚA: Până la data de 8 august mai putem merge la Festivalul Cinemascop în Grădina de vară din Eforie Sud. Centrul Ceh București, organizatorul festivalului, alături de EUNIC România, Asociația Forumul Artelor Vizuale, RADEF RomâniaFilm și Primăria Orașului Eforie ne invită să vedem:

–  6.08 / 21:00 Proprietarii (r. Jiří Havelka, Cehia, 2019, 97 min.) din partea Centrului Ceh

– 7.08 / 20:15 – Concert Accoustic Friends / 21:15 -Tânăr, suplu și… aproape arătos (r. Alessandro Tamburini, Italia, 2018, 80 min.) din partea Institutului Italian de Cultură

– 8.08 / 21:00: Comoara (r. Corneliu Porumboiu, România, 2015, 89 min.) din partea Institutului Cultural Român

Programul festivalului: https://www.facebook.com/events/502035307538957/

 

  • CLUJ: Opera Națională Română din Cluj-Napoca ne invită la Festivalul Opera Aperta, ce se derulează între 6 august și 3 septembrie, atât în Sala Mare a Operei, cât și în Piața Unirii. Săptămâna ce urmează suntem invitați la La Traviata de Giuseppe Verdi, prezentată vineri și sâmbătă, 6 și 7 august, de la ora 19:00, fiind o desăvârșită creație verdiană ce ne propune o poveste despre iubire și pasiune, sub bagheta dirijorului invitat Vladimir Lungu, alături de care vor evolua ca soliști invitați sopranele Mirella Bunoaica și Paula Iancic, dar și bas-baritonul Zoltan Nagy.

 

  • CLUJ: În programul estival al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, avem incluse:-

– 8 august, ora 19:00 – Gală de Operetă, în curtea Muzeului de Artă din Cluj (Palatului Bánffy). În program vor fi prezentate fragmente din operetele: Silvia, Contesa Maritza, Prințul Bob, Văduva veselă, Bal la Savoy, Victoria și Magnatul Miska.

https://operamaghiara.ro/spectacole/gala-de-opereta/202108081900

– 15 august, ora 19:00: spectacolul de operetă într-un act  PIETRO MASCAGNI : CAVALLERIA RUSTICANA – Libret: G. Targioni-Tozzetti și G. Menasci

https://operamaghiara.ro/spectacole/cavalleria-rusticana/202108151900

Biletele pot fi achiziționate online, accesând linkul , precum și din Agenția de bilete a Operei, deschisă pe latura estică a clădirii, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-13.00, respectiv 14.00-18.00.

  • BUCUREȘTI: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” ne invită în fiecare sâmbătă, între orele 11:00 și 12:30, la atelierele DELTA DUNĂRII PRIN OCHII COPIILOR, cu participare gratuită pentru preșcolari și școlari cu tema fauna și flora din Delta Dunării – discuții, proiecții filme, meșteșuguri din Deltă. Atelierele se desfășoară până în decembrie, în colaborare cu Asociația Salvați Flora și Fauna din Delta Dunării. Înscrieri – contact@sosdelta.ro

– Până la data 31 august, poate fi vizitată micro-expoziția Portret Dimitrie Gusti. Organizată de MNLR la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în holul Clădirii Administrative (Șos. Kiseleff nr. 30), își propune să prezinte vizitatorilor fotografii, cărți poștale, precum și manuscrise semnate de fondatorul „muzeului în aer liber”, sociologul român Dimitrie Gusti, documente păstrate în arhiva Muzeului Național al Literaturii Române.

– Vineri, 6 august, se încheie Tabăra medievală, ajunsă anul acesta la cea de-a doua ediție, eveniment ce face parte din amplul program de educație muzeală al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Tabăra de creație „Vara pe uliță”, ediția a 29-a. Publicul vizitator va putea asista la un concert de muzică medievală susținut de formația Lupus Dacus împreună cu învățăceii de la atelier. Atelierele din cadrul Taberei medievale sunt susținute de Asociaţia pentru Promovarea Istoriei şi Artei Medievale – Andrei Moț și Marcel Sâpcu.

 

  • BUCUREȘTI: Muzeul Național de Istorie Naturală „GRIGORE ANTIPA” ne invită săptămâna următoare la expoziții și ateliere care ne vor purta în lumea magică a fluturilor:

– 9 august 2021, între orele 10.30 – 11.30, Ora Liniștită în cadrul Expoziției temporare de fluturi exotici vii a muzeului.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu asociația Supereroi printre noi, se adresează vizitatorilor cu nevoi speciale, în afara programului obișnuit de vizitare, pentru asigurarea cadrului optim.

Detalii: https://antipa.ro/product/ora-linistita/

– 11 august 2021: Descoperă fluturii exotici. Ateliere pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și prietenii lor, în Grădina Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Pornind de la expoziția de fluturi exotici vii „Prinde din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii”, pe 11 și 25 august 2021, Muzeul Antipa organizează două ateliere pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și prietenii lor. Nu există restricție legată de vârstă și participarea la ateliere este gratuită, în limita a 10 locuri disponibile, cu înscrierea în prealabil, folosind formularul: https://forms.gle/KmEoNMXLczyh6fsP8, până la data de 10 august, respectiv 24 august, ora 13:00.

Detalii: https://antipa.ro/product/descopera-fluturii-exotici/

– 10 și 12 august 2021: Creatorii de Fluturi, în Grădina Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Cei mici sunt invitați să participe la Atelierele de science & craft „Creatorii de fluturi”, care se vor desfășura de două ori pe săptămână, între 27 iulie și 9 septembrie 2021, în curtea muzeului.

Atelierele sunt susținute de specialiști ai muzeului și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani (marți, de la ora 10:00) și celor cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani (joi, de la ora 10:00).

Detalii: https://antipa.ro/product/creatorii-de-fluturi-ateliere-de-science-craft-pentru-copii/

 

  • BUCUREȘTI: Muzeul Național al Țăranului Român ne așteaptă să vizităm următoarele expoziții:

Expoziție personală de pictură Gheorghe I. Anghel

5 august – 5 septembrie 2021, Sala Irina Nicolau

Vernisajul are loc joi, 5 august 2021, ora 18.00

Expoziția de față propune o incursiune în lumea lui Anghel, o interpretare a mitologiei, explorată dintotdeauna de pictor, reprezentând refugiul său într-o perioadă în care arta era aspru cenzurată

https://fb.me/e/2lw2DaGGz

Ballad of Escape: 5 august – 5 octombrie 2021, Sala MNȚRplusC

Vernisaj – Joi 5 august, ora 19:30

MNȚRplusC propune un program integral de artă video sub forma unui comentariu asupra corporalității, a terapiei ca metodă de rezistență și a medierii între corp și spirit.

https://fb.me/e/2vBJMMQxA

Răpirea din Serai. Iconografii casnice și noul val contextual: 7 august – 5 septembrie 2021, Sala Tancred Bănățeanu

Vernisaj – Vineri, 6 august 2021, ora 17.00

Explorând, mai nou, mediul instalației pe lângă cel al picturii, datorită căreia este cunoscut publicului larg, Eugen Raportoru ne invită să pătrundem într-un spațiu imersiv pornind de la tema carpetei, un simbol cultural asociat universului kitsch, dar căruia artistul îi conferă valențe noi, prin transpunerea subiectelor carpetelor de largă utilitate, până în anii ’90, în pictură pe pânză.

https://fb.me/e/Rf8fMSD4
Târgul de obiecte meșteșugărești tradiționale ale romilor și meșterilor populari

6 – 8 august 2021, între orele 10.00 şi 18.00

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, prin Asociația Meșteșugarilor și Comercianților Tradiționali Rromi, organizează în cadrul MȚR, în perioada 6-8 august 2021, Târgul de obiecte meșteșugărești tradiționale ale romilor și meșterilor populari.

Pe parcursul celor trei zile, meştesugarii romi vor expune obiecte de artizanat proprii, costume tradiţionale rome şi vor realiza, în timpul evenimentului, demonstrații de lucru. De asemenea, va fi organizată o expoziție de fotografii cu personalități rome și va fi amenajat un stand de carte cu publicații apărute la Editura CNCR.

https://fb.me/e/10WWkDpkQ

  • SIBIU: La Muzeul Național Brukenthal suntem așteptați la expoziții aflate în derulare sau, vineri, la un vernisaj:

– Vineri, 6 august, în curtea a II-a a Palatului, are loc vernisajul Expoziției „Life & Art”, colecția Oprea Carabulea, care va rămâne deschisă toată luna august. Locul de desfășurare: Sala Multimedia, Casa Albastră, Piața Mare nr. 5, organizatori fiind Muzeul Național Brukenthal, Carabulea Gallery, Asociația Culturală Octavian Smigelschi.

Detalii: https://www.facebook.com/brukenthalnationalmuseum/photos/a.550109695021634/4623526207679942/

– Între 7 iulie și 29 august se derulează „Duplex expozițional: Bruno Maria Brad: Monumental – Drawing inside and out” – Cabinetul de Cartografie, Piaţa Mare, Nr. 4, Sibiu și Muzeul de Artă Contemporană, Str. Tribunei, Nr. 6.

– Până la sfârșitul lunii august, „3 secole Brukenthal, Arta europeană 1500-1800, colecția av. George Șerban” – Cabinetul de Stampe, Muzeul Național Brukenthal, Piața Mare, nr. 4.

 

  • GORJ: Muzeul Național „Constantin Brâncuși” ne invită luni, 9 august, ora 19,00, într-o „călătorie” uimitoare pe tărâmurile Gorjului, prin intermediul expoziției de fotografie „Imortalizări suspendate”, lucrări semnate de Adrian Urbanek.

Expoziția rămâne deschisă până la data de 15 august, în „Grădina cu vietăți de piatră” și face parte din seria de evenimente pe care Muzeul Național „Constantin Brâncuși” le organizează în cadrul Strad’Art 2021 | Festival de Artă Urbană | Târgu Jiu, 9-15 August 2021 | Ediția a III-a | REVOLUȚIE.

Detalii: https://www.facebook.com/109006220679937/posts/358695599044330/?sfnsn=mo

 

  • IAȘI: Complexul Muzeal Național „Moldova” ne invită luna aceasta la Expoziția de pictură, acuarelă, desen, obiect „George Mircea: Pe altarele unei alte memorii”, din cadrul Muzeului de Artă

Proiectul expozițional încearcă să surprindă felul în care tânărul pictor sondează formele cu valoare eternă și care, dincolo de curba timpului, în memoria altarelor, vor stabili pentru el, planul sensurilor și linia înălțimilor.

https://palatulculturii.ro/expozitii-si-evenimente/expoziia-de-pictur-acuarel-desen-obiect-pe-altarele-unei-alte-memorii-a-pictorului-i-profesorului-george-mircea-659

Cu stimă,
 

Biroul Comunicare și Dialog Social
Bd. Unirii nr 22, sector 3,
Tel. 021/222.82.91