Kaufland, Billa și Carrefour comercializează produse sărace în proteine și conţinut ridicat de E-uri

0
2043

Kaufland, Billa și Carrefour se numara printre companiile care au stat la baza unui studiu fundamentat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons. Rezultatele sunt mai mult decat defavorabile pentru romanii impatimiti de cumparaturi in supermaket. Totodata, aceste analize ridica un semn de intrebare si pot sa ofere un indemn foarte clar: cititi eticheta produselor!

In cadrul studiului au fost analizate etichetele produselor de tip pateu vegetal ce se regasesc pe piata din Romania. Potrivit unui comunicat, 21 de produse au fost achizitionate in mod aleatoriu si anonim, din supermarket-urile de pe teritoriul tarii, de catre reprezentatii A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons.

Studiul realizat din analiza etichetelor arata ca 28,57% % din produsele tip pate vegetal au in continut 7 E-uri! Situatia este descrisa mai exact prin comunicatul emis de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – o9atitudine! – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International. In ceea ce priveste numarul de E-uri prezent in cele 21 de tipuri de produse analizate, acesta variaza intre 0 si 12:

0 E-uri: 9,52% dintre produse
3 E-uri: 9,52% dintre produse
4 E-uri: 9,52% dintre produse
5 E-uri: 4,76% dintre produse
7 E-uri: 28,57% dintre produse
8 E-uri: 14,29% dintre produse
9 E-uri: 4,76% dintre produse
10 E-uri: 4,76% dintre produse
11 E-uri: 4,76% dintre produse
12 E-uri: 9,52% dintre produse

In cazul a doua produse, care contin 0 E-uri, anume: Pate vegetal din boabe de soia avand producator S.C. Inedit S.R.L. si Pate Scandia Sibiu al carui producator este S.C Scandia Food S.R.L  Sibiu,n am remarcat prezenta zaharurilor de 4 procente la 100 gr, respectiv 1.2 la 100 gr; sau grasimi 14.5 procente la 100 de gr, respectiv 19.8 procente la 100 gr. De asemenea, desi eticheta confirma ca nu au E-uri, au in compozitie si grasimi saturate: 3.7 procente la 100 gr, respectiv 2 procente din 100 gr.

Sarace in proteine, dar bogate in grasimi si grasimi saturate, pateurile vegetale de asemenea sunt sarace in fibre, iar calciul lipseste cu desavarsire. Din punct de vedere al cantitatii de sare/ 100 g de produs, aceasta se situeaza intre 1.12 g si 1.4 g. De asemenea toate produsele care au inserat pe eticheta valorile energetice/100g, acestea se situeaza intre 130 kcal si 270 kcal.

Produsele tip pate de post care au stat la baza studiului au ca distribuitor/producator urmatoarele companii: S.C. Inedit S.R.L.; S.C. Glina S.A.; S.C. Kaufland Romania S.C.S.; S.C. Vascar S.A.; S.C. Regal Corp S.R.L.; S.C. Prefera Foods S.A.; S.C. Billa Romania S.R.L.; S.C. Vascar S.A.; S.C. Hame Romania S.R.L.; S.C. Scandia Food S.R.L Sibiu; S.C Profi Rom Food S.R.L; S.C. Rewe Romania S.RL; S.C. Carrefour Romania S.A; S.C. Productie Ardealul S.R.L.

Totodata, ANPCPPS Romania a vizat si alte studii comparative, analizand 26 de produse tip ketchup si 8 produse de tip lapte din soia alese, de asemenea, in mod aletoriu de la urmatorii distribuitori/producatori: S.A. Delhaize Group N.V / SC Mega Image SRL; Mona Naturprodukte GmbH / S.C Lidl Discount SRL; S.C. SANO VITA S.R.L; S.C Delaco Distribution SA; Bio Slym S.R.L; DANONE PDPA srl; Alpro C.V.A; Inedit S.R.

Rezultatele au fost nefavorabile si in aceste studii de caz.