Primarul general Nicușor Dan se pregătește să bage în buzunarele unui interlop nu mai puțin de 2 milioane de euro, sub pretextul expropierii pentru amenajarea unui parc, la marginea Capitalei. Beneficiarul tunului este ginerele temutului interlop Sile Cămătaru. Hotărârea de „despăgubire” a fost deja trimisă de Nicușor Dan pentru votul Consiliului General.
Anchetă realizată de Cătălin Antohe cetateanu.net și Sorin Ghica
Citiți la finalul articolului punctul de vedere al primarului sectorului 2 Radu Mihaiu.
I se spune Manu Bombardieru, dar în actele oficiale îl cheamă Emanuel Daniel Dan. Are 41 de ani și este ginerele temutului lider interlop Sile Cămătaru. Cu o asemenea „carte de vizită” succesul în afaceri pare garantat. Iar acum, în preajma Sărbătorilor de iarnă, primarii Nicușor Dan și Radu Mihaiu (foști colegi de partid la USR) se pregătesc să-i umple pușculița cu aproape 2 milioane de euro bani publici!
Primăria Capitalei, prin primarul general Nicușor Dan, face demersuri să-i dea interlopului această sumă uriașă, în schimbul unui teren viran, situat la marginea Capitalei, chipurile pentru a amenaja pe el un parc.
Primarul general Nicușor Dan este cel care a semnat referatul de aprobare a exproprierii în favoarea interlopului Manu Bombardieru, fără a observa vreuna dintre problemele terenului.
De la început, întreaga afacere a avut iz de țeapă. Toate indiciile arată că terenul cu pricina, de 10.234 mp, situat pe strada Moroeni, la nr. 56A, a fost cumpărat special pentru a stoarce de la stat banii de expropriere. În momentul în care l-a achiziționat, Manu Bombardieru știa foarte bine că terenul, amplasat pe locul unei foste pepiniere, este încadrat la subzona „V1 – parcuri, spații verzi publice cu acces nelimitat”, deci nu se putea construi nimic pe el, nici case, nici blocuri, nici magazine, nici clădiri de birouri. Evident, se ridică întrebarea firească: cine cumpără un teren pe care știe că nu-l va putea valorifica niciodată imobiliar? Mai ales dacă în cazul unui membru al unui clan interlop, recunoscut pentru profituri directe.
Un tun ratat
Înaintea lui Manu Bombardieru, s-a mai încercat introducerea acestui teren în circuitul bănos al exproprierilor. În august 2020, Primăria Sectorului 2, pe raza căreia se află terenul, o fostă pepinieră pe care se află acum mai multe sute de copaci, a întocmit documentele necesare exproprierii, pentru a le trimite, spre aprobare Consiliului General al Municipiului București.
Evaluarea s-a făcut după grila notarială, fiind stabilită la 107 euro/mp. În total, pentru cei 10.234 mp, proprietarul urma să primească puțin peste un milion de euro.
Folosind cuvinte meșteșugite, autorii referatului de aprobare au pledat pentru necesitatea „asigurării creșterii calității factorilor de mediu și a stării de sănătate a populației”. Asta cu toate că terenul pe care se dorește amenajarea parcului se află la marginea Capitalei, într-o zonă de case în care în mai toate curțile sunt pomi și spațiu verde.
Așadar, „asigurarea creșterii calității factorilor de mediu și a stării de sănătate a populației” în această zonă nu prea stă în picioare.
Se pare că hârtiile făcute de Primăria Sectorului 2 nu au mai ajuns însă la Consiliul General al Capitalei, cel care trebuie să avizeze.exproprierile, iar afacerea s-a amânat. Cât timp a fost nevoie pentru a se dubla prețul exproprierii.
Valoarea terenului lui Manu Bombardieru a fost umflată de două ori
Demersurile au fost reluate în forță de către noul proprietar al terenului și după ce Nicușor Dan, „salvatorul” spațiilor verzi, a ajuns în fotoliu de primar al Capitalei.
La 30 decembrie 2020, în plină pandemie, terenul din strada Moroeni 56A ar fi fost cumpărat de Emanuel Daniel Dan AKA Manu bombardierul’. După ce terenul a fost intabulat pe numele interlopului, la Cartea Funciară a apărut și o ipotecă de circa 1.9 milioane de euro, în favoarea Michael Rossler, fostul proprietar, tot pe 1,9 miloane euro.
Și abia acum urmează lovitura de grație. În aprilie 2023, la inițiativa primarului USR Radu Mihaiu, Consiliul Local al Sectorului 2, controlat de USR – PNL, a aprobat o nouă hotărâre pentru exproprierea terenului deținut de ginerele lui Sile Cămătaru. Asta cu toate că în 2019 CL Sector 2 aprobase o hotărâre similară.
Fostul viceprimar al sectorului 2, Dan Cristian Popescu, susține că nu întâmplător CL Sector 2 a dat o nouă hotărâre. Scopul acestei manevre a fost de a umfla valoarea terenului, care s-a dublat – prin raportare la expertizele întocmite şi actualizate pentru anul 2023 de Camera Notarilor Publici.
„În mandatul trecut, USR-știi s-au opus proiectului, care nu a mai fost trimis la Consiliul General al Capitalei. Apoi, s-a amânat timp de 3 ani, până când altcineva a cumpărat terenul, după care s-a băgat din nou în Consiliu, ca să facă despăgubirea către cine trebuie. Oricum, nu era nevoie de încă o hotărâre. Au făcut-o doar pentru reactualizarea prețului”, a explicat fostul viceprimar al Sectorului 2.
Astfel, în numai 3 ani, terenul interlopului, pe care nu se putea construi nici măcar o baracă, a crescut în valoare ca Făt-Frumos: de la 1.095.038 euro, a ajuns să fie cotat la 1.907.002 euro (187 euro/mp)!?!
Expertul nu a văzut nici măcar actul de proprietate al terenului, pentru că Manu Bombardieru a refuzat să i-l arate. Așa că a făcut evaluarea presupunând că Manu Bomabardieru este proprietar. Mai mult, a făcut evaluarea presupunând că imobilul este liber de sarcini. Or, terenul are o ipotecă de 1.9 milioane de euro. Expertul a avut grijă să menționeze în raport că nu-și asumă nicio răspundere: „Nu se asumă nici o responsabilitate privind descrierea situației juridice sau a considerațiilor privind titlul de proprietate. Se presupune că titlul de proprietate este valabil şi proprietatea poate fi vândută; Proprietatea este evaluată ca fiind liberă de orice sarcini (…) Informațiile furnizate sunt considerate autentice, dar nu se dă nici o garanție asupra preciziei lor; Toate documentațiile tehnice se presupune a fi corecte”.
Nicușor Dan a semnat fără să crâcnească
La Primăria Capitalei, lucrurile au mers pe „repede înainte”. La începutul lunii octombrie 2023, Direcția Juridică și Direcția Patrimoniu au întocmit un report de specialitate comun, în care, prin cuvinte savante, au arătat cât de avantajos este pentru autoritățile locale să amenajeze terenul din strada Moroeni, băgând astfel în buzunarele interlopului Manu Bombardieru 2 milioane de euro din bani publici.
Ultimul cuvând l-a avut primarul general Nicușor Dan, care în referatul de aprobare a exproprierii în favoarea interlopului Manu Bombardieru, înaintat Consiliului General, a invocat și el necesitatea de a asigura „starea de sănătate a populației”. În cazul altor terenuri, Nicușor Dan nu a vrut să exproprieze terenul, preferând să plătească, drept penalizări, sute de mii de euro anual, din banii bucureștenilor.
„Se aprobă ca justă despăgubire pentru imobilul proprietate privată situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică Amenajare Parc Moroeni suma în valoare totală de 9.350.412 lei (1.907.002 euro), reprezentând suma globală estimată a despăgubirilor compusă din valorile individuale aferente despăgubirilor estimate, conform raportului de evaluare realizat prin raportare la expertizele întocmite şi actualizate pentru anul 2023 de Camera Notarilor Publici”, se arată în proiectul de hotărâre care urmează să fie spus votului Consiliului General.
Cu banii aruncați pe Parcul Moroeni s-ar putea construi un spital
Pe lângă cele 2 milioane de euro pe care urmează să le plătească interlopului, Primăria Sectorului 2 va scoate de la pușculiță alte 4 milioane de euro pentru amenajarea parcului. În total, din banii bucureștenilor vor fi plătite 6 milioane de euro, bani cu care se putea finanța construcția unui spital sau alte proiecte de infrastructură cu adevărat utile pentru bucureșteni.
Potrivit hotărârii CL Sector 2 de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și a devizului general pentru amenajarea Parcului Moroeni, valoarea totală a lucrărilor se ridică la 19.5 milioane de lei (4 milioane de euro).
Teren viran evaluat la preț de investiție imobiliară
Cum s-a ajuns ca un teren lăsat pârloagă să valoreze milioane de euro? Specialiștii imobiliari explică „anomalia”. Aceștia spun că nu grila notarială este principalul criteriu de stabilire a valorii unui imobil, ci raportarea la tranzacții similare, întrucât valorile care apar în grila notarilor nu sunt echivalente cu valoarea de piață la care sunt tranzacționate imobilele, grila notarilor având ca scop stabilirea valorii onorariilor notarilor la autentificarea tranzacțiilor imobiliare. Astfel, deși terenul nu are valoare imobiliară (încadrat la spațiu verde), a fost încadrat la categoria „curți construcții”, pentru a se obține o expropriere mult mai mare.
Ghidul privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare (denumit popular și „grila notarială” sau „grila notarilor”) a fost creat de către legiuitor plecând de la premiza intenției de evaziune fiscală. Asta pentru că părțile (vânzătorul și cumpărătorul) declarau în actul de vânzare-cumpărare un preț de tranzacționare mai mic decât cel real pentru a plăti un impozit mai mic decât cel aferent valorii reale.
În schimb, nu s-a stabilit niciodată de către legiuitor cine realizează grila notarială și nici prin ce metodologie. Pur-și-simplu s-a trasat în sarcina Camerelor Notarilor Publici să comande și să plătească aceste expertize privind valoarea de circulație a bunurilor imobile, denumite ulterior „studii de piață”. Este datoria procurorilor de a investiga cum au reușit funcționarii de la Camera Notarilor să umfle valoarea unui teren inutilizabil imobiliar.
Cine este Manu Bombardieru
Emanuel Daniel Dan a încercat tot felul de afaceri. Pandemia a fost o oportunitate pentru ginerele lui Sile Cămătaru de a câștiga sume considerabile. Presa a relatat că interlopul a fost capul unei grupări care ar fi comercializat măști contrafăcute de milioane de euro.
O anchetă jurnalistică a relevat că interlopii vindeau la negru măști de protecție false, când medicii din spitale nu aveau de niciunele. În spatele afacerii ilegale se ascundea clanul Cămătaru, iar din depozitele clandestine a plecat marfă de milioane de euro, inclusiv spre instituțiile statului, printre care și Unifarm, după cum se laudau chiar cei care intermediau vânzările.
Membrii rețelei coordonate de Manu Bombardieru dădeau asigurări că măștile sunt conforme, drept dovadă dădeau și certificate pentru ele. Doar că acele certificate ar fi fost false, spun jurnaliștii citând surse din anchetă. Și nu era un singur depozit clandestin de unde erau livrate.
Una dintre firmele conecată la clanul Cămătaru, Eva Healthcare SRL, ar fi obținut contracte fără licitație, alături de SC Viggo Fashion International SRL, firma de haine a cărei imagine este stilistul Cătălin Botezatu. Cele două firme au livrat milioane de teste anti-Covid și măști de protecție. Asta cu toate că firma lui Botezatu era profilată de producția de costume și haine, iar firma „satelită” Cămătarilor avea ca obiect „comerțul cu ridicata al aparatelor electrice și de uz gospodăresc, al aparatelor de radio și al televizoarelor”.
Presa a mai relatat că, în 2014, Manu Bombardieru a sechestrat și bătut un sunetist în clubul său de manele (Tranquilla), unde cântă regulat Florin Salam și alte staruri din industrie.
Ziarul Cetățeanul i-a adresat mai multe întrebări primarului Radu Mihaiu pe acest subiect, la care primarul încă nu a răspuns. Iată mesajul adresat primarului:
Radu Mihaiu, deocamdată fără răspuns
Pe data de 05 aprilie 2023, CL al Sdectorului 2 a aprobat hotărârea nr. 136, la inițiativa Dvs., prin care s-a aprobat exprprierea terenului din str. Moroeni 56A, pentru suma propusă de de 1,91 milioane de euro. Apoi ați inaintat hotărârea către CGMB, unde a intrat pe ordinea de zi a ședinței din 31 octombrie 2023, care nu s-a mai ținut.
Vă rugăm să ne răspundeți la câteva întrebări.
- Pe data de 27 august 2020, Consiliul local al Sectorului 2 a arpobat exproprierea aceluiași teren, pentru suma de 1,09 milioane euro. Dumneavoastră ați preluat mandatul de primar în octombrie 2020. Ați trimis hotărârea spre avizare către CGMB (obligația Dvs.)?
- Dacă nu ați trimis-o, care sunt motivele?
- Potrivit Cărții Funciare, pe data de 20 decembrie 2020, proprietarul terenului a devenit Dl. Dan Emanuel-Daniel, cunoscut în presă drept „Manu Bombardieru”, ginerele lui Sile Cămătaru.
În raportul de evaluare a terenului din 2023, se menționează că Manu Bombardieru nu a prezentat niciun act de proprietate în original iar terenul este ipotecat chiar pentru suma propusă spre expropriere. Cum ați propus spre expropriere un teren fără acte de proprietate și pe deasupra cu ipotecă? - Cine este vinovat de dublarea prețului terenului?
- În concluzie, fără a vă aduce vreo acuzație de ordin personal, cum explicați că Primăria sectorului 2 urmează să plătească 2 milioane de euro unui cunoscut interlop pentru un teren cu situație juridică neclară, cu sarcini și la un preț dublu față de cel de cum trei ani?
UPDATE Punctul de vedere al primarului sectorului 2 Radu Mihaiu: „În 2020 prețul a fost scos din burtă, fără nicio fundamentare”
- în august 2020 hotărârea de consiliu a fost făcută pe genunchi, ignorând procedura legală de expropriere. Practic, în 2020 prețul a fost scos din burtă, fără nicio fundamentare, și din acea hotărâre lipseau studiul de oportunitate și studiul de fezabilitate aferente exproprierii. Aceștia sunt pași obligatorii în vederea oricărei exproprieri. Când, în 2021, am cerut PMB să încuviințeze acea expropriere, aparatul primarului din PMB ne-a indicat lipsa acestor proceduri, împreună cu recomandarea să pornim în mod corect procedura.
- cred că am răspuns mai sus. Evident că am trimis-o, ba chiar discutasem și despre vot în consiliu. Doar că procedura fiind făcută pe genunchi, cei de la PMB ne-au cerut parcurgerea pașilor obligatorii mai întâi.
- Indiferent cine este proprietar acolo, terenul acela ar trebui să devină parc. Exproprierea nu ar trebui să țină cont (și nici nu ține cont) de numele proprietarului, ci de alte considerente legale. Oricine ar fi proprietarul, exproprierea se face la valoarea indicată de studiul ANEVAR.
- după cum am spus anterior, hotărârea din 2020 a fost făcută cu ignorarea pașilor prevăzuți de lege. Dacă ar fi fost parcurși acei pași, probabil că prețul propus în 2020 ar fi fost bine fundamentat. În lipsa unei fundamentări cât de cât obiective referitor la prețul din 2020, mi-e greu să mă pronunț cum s-a ajuns la acel preț.
- exproprierea este o procedură care nu ține cont de situația juridică. Este irelevant proprietarul în cazul unei exproprieri, iar prețul nu este stabilit de autoritatea publică, ci de un evaluator ANEVAR, care se bazează pe valoarea notarială. Încă o dată, prețul de acum 3 ani a fost practic ”scos din burtă”, cu ignorarea pașilor prevăzuți de lege.
După cum se observă, primarul Radu Mihaiu nu comentează nici faptul că terenul pe care vrea să-l exproprieze este ipotecat, nici că raportul de evaluare a fost realizat în lipsa actelor de proprietate.