Oprescu si alți d-ăștia au câștigat pensii speciale

0
307

Fugarul Sorin Oprescu primește, lunar, mii de euro de la statul român. Fostul edil a câștigat procesul pentru pensia specială

Sorin Oprescu și-a recâștigat pensia specială în instanță. Fostul primar general a fugit în Grecia, după ce a fost condamnat pentru fapte de corupție.

 

Tribunalul București a admis acțiunea lui Sorin Oprescu și al altor 94 foști deputați și senatori, care și-au cerut înapoi pensiile speciale.

Sorin Oprescu își va primi înapoi pensia tăiată în iulie 2023

Deși n-a mai călcat în România, după ce a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, Sorin Oprescu va beneficia din nou de o pensie mărită, de fost senator.

Decizia instanței vine după ce 95 de foști aleși a dat în judecată Senatul și Camera Deputaților, solicitând repunerea în plată prevăzută de art 49 din Legea 96/2006, începând cu data de 1 iulie 2023.

Hotărârea anulează, practic, votul dat de aleși pe data de 26 iunie 2023, pentru renunțarea dreptului numit generic ”indemnizație pentru limită de vârstă”. La sfârșitul lunii noiembrie, CCR a decis că eliminarea pensiilor foștilor parlamentari este neconstituțională, motivând că eliminarea ei ar crea ”o insecuritate juridică vădită”. În aceste condiții, foștii aleși s-au adresat instanței pentru a-și recâștiga drepturile, acțiunile lor reprezentând o simplă formalitate.

Câți bani încasează foștii aleși

În afară de Sorin Oprescu, pe lista foștilor parlamentari care au avut câștig de cauză în instanță, în acest proces, se numără: Ilie Sârbu, Sorin Stănescu, Nicolae Văcăroiu, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolăescu, Anghel Iordănescu, Matei Vintilă (socrul lui Șerban Huidu), Adrian Nătase sau Octav Cozmâncă.

Sorin Oprescu a fost senator al României în două mandate, între anii 2000 și 2008. El nu a mai apucat să-și încheie al doilea mandat, pentru că a devenit Primar General al Capitalei, și a trebuit să renunțe la fotoliul de parlamentar.

Foștii aleși primesc sume diferite cu titlu de indemnizații pentru limită de vârstă, în funcție de limita de vârstă. Pentru un mandat întreg, statul român acordă maxim 2.187 de lei, iar pentru unul redus (cum este cazul mandatului 1990 – 1992) – 1.483 de lei. În schimb, pentru două mandate, pensia specială ajunge la 5.741 de lei, iar pentru trei mandate sau mai mult – 12.168 de lei.

Oprescu are dreptul la pensie specială, deși a fost condamnat penal

Legea prevede ca deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție nu mai au dreptul la pensie specială, însă doar în cazul în care infracțiunile au fost săvârșite în timpul mandatelor lor. Această prevedere nu i se aplică lui Sorin Oprescu, în condițiile în care, faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut după anul 2013, când acesta era deja primar general.

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dare și luare de mită și folosirea în scopuri proprii a sumelor de bani din bugetul municipiului București.

Înainte de decizia instanței, fostul edil avea o pensie de 3.000 de euro pe lună

În mai 2022, la data condamnării definitive, fostul edil nu a mai fost găsit la domiciliul propriu, el fiind reținut câteva zile mai târziu, în Grecia.

A urmat o cerere de extrădare formulată de autoritățile de la București, respinsă de justiția elenă. Pe data de 31 mai 2023, Sorin Oprescu a fost eliberat pe cauțiune, iar de atunci nu a mai fost deranjat de polițiști.

În timpul audierilor la Tribunalul din Atena, Sorin Oprescu a dezvăluit că beneficiază de o pensie de aproximativ 3.000 de euro, după o carieră de medic chirurg și profesor universitar. Această sumă va crește cu cel puțin 500 de euro, după victoria recenta victorie în instanță.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă și poate fi atacată în 30 de zile de la comunicare.

 

 

 

 

 

 

@fanatik