Parcarea din Parcul Pantelimon e construită fără aviz de la Brigada Rutieră

0
133

Primăria Sectorului 3 a realizat parcarea auto de-a lungul Șoselei Gării Cățelu, între stația de metrou Pantelimon și intrarea în Parcul Pantelimon, fără să aibă aviz de la Brigada Rutieră. Parcarea de circa 500 de locuri a fost amenajată în 2018, în zona dintre șosea și parc, nu are trotuar, dar, conform Primăriei Sectorului 3 are o restricție de viteză la 5 km/h. Pentru că nu i-a emis aviz pentru configurația existentă în teren pe acel segment, Brigada Rutieră a amendat Primăria Sectorului 3.

Informația că parcarea a fost construită fără aviz rutier a devenit publică în contextul accidentului produs în luna iulie de către un minor de 16 ani care s-a urcat la volan, fără a avea drept de permis și a condus mașina în parcare. Pentru că a pierdut controlul asupra autoturismului, a acroșat trei mașini parcate și a lovit doi frați, pe băiatul de 9 ani accidentându-l mortal. Sora sa, o fetiță de 6 ani, a ajuns în stare gravă la spital unde i-a fost amputat piciorul.

La o lună distanță de la accident, Brigada rutieră a informat societatea civilă, respectiv grupul civic „Vrem schimbare”- care militează pentru trotuare libere în București, respectiv drepturile pietonilor – că parcarea de lângă Parcul Pantelimon nu are aviz rutier.

„Referitor la petiția dumneavoastră transmisă prin e-mail Brigăzii rutiere (..), prin care semnalați aspecte legate de zona adiacentă Șos. Gării Cățelul (între stația de metrou „Pantelimon” și intrarea în Parcul Pantelimon), vă comunicăm următoarele: conform prevederilor art 33 din OUG 195/2002 rep. – privind circulația pe drumurile publice, „semnalizarea și amenajările rutiere necesare pe drumurile publice se asigură de către administratorul drumului respectiv și se efectuează numai cu avizul poliției rutiere.

Astfel, menționăm faptul că unitatea noastră nu a emis aviz pentru configurația existentă în teren pe acel segment. În acest context, Brigada Rutieră a procedat la sancționarea contravențională a administrației publice locale, conform art.105 pct.2 din OUG 195/2002.”, se arată în răspunsul către societatea civilă.

FOTO: Răspunsul obținut de societatea civilă de la Brigada Rutieră

Legea prevede la articolul menționat de Brigada Rutieră că a amendat Primăria Sectorului 3 pentru „neîndeplinirea obligaţiilor de instalare a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum şi a dispozitivelor speciale de acest fel”. În răspuns nu este menționată valoarea amenzii.

Grupul „Vrem schimbare”, care are o pagină de Facebook administrată de oameni din zona civică, a făcut solicitarea în care a cerut informații despre lipsa trotuarelor. Ei se întreabă acum, ce pot face mai mult.

„În zona respectivă nu există infrastructură pietonală pentru deplasarea în siguranță a pietonilor, accesul în parc fiind făcut direct dintr-o parcare auto.

În concluzie, transformarea trotuarului existent anterior într-o parcare auto fără trotuare a fost realizată cu încălcarea legii, iar poliția a sancționat primăria. Amenda va fi plătită din banii cetățenilor.

Conform răspunsului primit de la Brigada Rutieră, legea din România obligă administrația locală să efectueze semnalizările și amenajările rutiere în colaborare directă cu poliția și să primească avizul instituției”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook – „Vrem schimbare”.

Despre Parcul Pantelimon 

Parcarea de-a lungul drumului, pe lungimea Parcului Pantelimon a fost amenajată în 2018, prin desființarea unei bucăți de spațiu verde și a trotuarului care a devenit o fâșie verde, conform informațiilor Hotnews.

Parcul are în jur de 43 de hectare și este al doilea ca mărime din Sectorul 3, după Parcul IOR. Până în 2018, înainte de construcția parcării, parcul era frecventat de locuitori din zonă și nu era întreținut. În zona adiacentă stației de metrou (Pantelimon), a existat un proces ce viza cererea de retrocedare a unei suprafețe de 13 hectare. În 2019, Primăria Sector 3 a primit o hotărâre irevocabilă și în acest fel a recuperat această suprafață de parc.

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a demarat o investitie de de 11.5 mil euro pentru amenajarea unui parc acvatic în aer liber și a unui centru SPA multifuncțional la interior ce va fi funcțional cel mai probabil din această iarnă, conform administrației. Întregul complex este integrat în parc și ocupă aproximativ 6 hectare.

Primăria a demarat și va finaliza în acest an și reabilitarea și modernizarea parcului, restul de 37 ha, respectiv iluminat cu led, refacerea locurilor de joacă, irigarea zonelor verzi, pavarea aleilor etc.

Despre accidentul produs în parcarea Parcului Pantelimon de minorul fără carnet

Accidentul a avut loc în seara zilei de 28 iulie în parcarea de lângă Parcul Pantelimon din București. Potrivit anchetei procurorilor, „inculpatul minor în vârstă de 16 ani a condus un autoturism pe aleea de acces a parcării parcului Pantelimon, situată paralel cu șos. Gării Cățelu, din mun. București, în apropierea intrării în parcul respectiv, și a pierdut controlul asupra autoturismului, care a acroșat trei autovehicule parcate, pe ultimul proiectându-l într-un un al patrulea autovehicul, iar în aceste împrejurări a lovit doi minori, frate și soră în vârstă de 9, respectiv 7 ani”.

Băiatul de 9 ani a murit pe loc în urma impactului, în timp ce sora lui de 7 ani a ajuns în stare gravă la spital, unde i-a fost amputat un picior.

Cei doi inculpați au fugit de la locul accidentului și s-au predat poliției ulterior. „Probele au stabilit că, inițial, autoturismul era condus de inculpatul major care, cunoscând faptul că minorul nu deține permis de conducere, a făcut schimb de locuri cu acesta și i-a încredințat autoturismul pentru a-l conduce, majorul rămânând pe locul pasagerului din față”, precizează procurorii.

Procurorii spun că minorul era sub influența protoxidului de azot în momentul accidentului. „Minorul a condus autoturismul pe o distanță de cca. 145 de metri, fără a deține permis de conducere și fără a avea vreo abilitate de a manevra autoturismul în condiții de minimă siguranță, iar în timp ce era la volan discuta la telefon prin apel video cu o persoană și inhala protoxid de azot dintr-un balon pe care îl ținea în mână”, se menționează în comunicatul parchetului.

Minorul de 16 ani se află în prezent în arest preventiv. El va fi cercetat pentru pentru infracțiunile de omor, tentativă de omor, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și părăsire a locului accidentului, a anunțat vineri Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

În acest dosar mai este cercatat un tânăr de 18 ani, care i-a dat mașina minorului care a produs accidentul. Acesta este cercetat în libertate pentru săvârșirea infracțiunii de încredințare a unui vehicul unei persoane despre care cunoaște că nu deține permis de conducere.

 

 

 

 

 

 

 

 

@g4media