Primarul din Miercurea Ciuc, abonat la mită

0
686

Primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc au fost ridicaţi, miercuri, de mascaţi şi duşi la audieri în urma unor percheziţii la locuinţele acestora şi la sediul primăriei. Raduly Robert Kalman şi Szoke Domokos sunt suspecţi într-un dosar de abuz în serviciu şi conflict de interese, după ce ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la o firmă care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc, în schimb edilul acordând facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi dând dreptul acestei firme să îi amendeze pe şoferii care parchează neregulamentar în oraş.

Primarul Raduly Robert Kalman (UDMR) a declarat, la ieşirea din sediul primăriei, că dosarul este o răzbunare politică. „(…) Datorită faptului că sunt luat împreună cu viceprimarul consider că este o răzbunare politică”, a declarat primarul, în timp ce era urcat de mascaţi în dubă. Viceprimarul Szoke Domokos a fost urcat în aceeaşi dubă, iar întrebat dacă crede că va fi arestat preventiv, a răspuns: „Nu mi-am luat bagajele cu mine”. Cei doi, care nu aveau cătuşe la mâini, au fost aduşi la DNA Structura Centrală. Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la locuinţele primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi vicepriumarului Szoke Domokos, dar şi la sediile unor firme şi la domiciliul lui Eross Zoltan, administratorul firmei City Parking, cu care Primăria Miercurea Ciuc are contract pentru a taxa locurile de parcare şi pentru a bloca roţile autoturismelor parcate neregulamentar. Consiliul Local Miercurea Ciuc a atribuit, în 2010, prin hotărâre, societăţii City Parking serviciul de exploatare a parcărilor şi zonelor de staţionare pe domeniul public din oraş, transmite Mediafax.

Autorizaţii date pe şpagă

Într-un comunicat de presă transmis miercuri dimineaţă, DNA a precizat că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2007-2015. Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt vizaţi de fapte de corupţie primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi cei doi viceprimari – Szoke Domokos şi Antal Attila. Potrivit unor documente ale anchetatorilor, Raduly Robert Kalman este suspectat că ar fi primit mită 10.000 de euro lunar de la firma City Parking, care taxează locurile de parcare în municipiul Miercurea Ciuc, în schimb edilul acordând facilităţi pentru concesionarea locurilor de parcare şi dând dreptul acestei firme să îi amendeze pe şoferii care parchează neregulamentar în oraş. Anchetatorii spun că în relaţia cu această firmă primarul are un intermediar. Anchetatorii mai arată că primarul din Miercurea Ciuc ar mai fi primit mită 200.000 lei în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării unui magazin de materiale de construcţii. Banii ar fi fost remişi în perioada obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi realizării amenajărilor rutiere prin care se face accesul în parcarea magazinului. Conform sursei citate, primarul Raduly Robert Kalman este suspectat de abuz în serviciu şi în legătură cu atribuirea unei locuinţe ANL unui consilier judeţean. Astfel, primarul, ca preşedinte al comisiei privind aprobarea criteriilor de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuinţelor ANL şi de soluţionare a cererilor pentru repartizarea locuinţelor pentru tineri, a avizat repartizarea şi, ulterior, a aprobat închirierea unei locuinţe ANL unui consilier cu care se află în relaţii apropiate, deşi acesta nu îndeplinea condiţia obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinţei, respectiv Miercurea Ciuc.

Plăţi nejustificate de sute de mii de lei

Totodată, primarul ar fi condiţionat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobilă în favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro. „Pentru crearea aparenţei de legalitate, Raduly Robert a solicitat ca suma de 5.000 euro să fie transferată prin virament bancar, ca şi sponsorizare, într-un cont bancar aparţinând unei societăţi având ca acţionar/administrator o persoană de încredere”, mai spun procurorii. De asemenea, anchetatorii spun că în perioada 2007-2014 Raduly Robert Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos „au creat foloase necuvenite” SC Topo Service deoarece ar fi aprobat plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea acestei firme, care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general. Plăţile nejustificate au fost făcute în baza unui contract încheiat de primărie cu această firmă, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 de lei, majorat apoi la 961.304 lei printr-un act adiţional. Astfel, firma ar fi fost plătită deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi de legalitate, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către singura autoritate abilitată pentru aprobarea lucrărilor de cadastru general – Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi organul din subordine la nivel de judeţ, respectiv OCPI Harghita.