SRI dă PONTURI EXPLOZIVE – Pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să nu poți fi spionat pe Internet

0
2546

V-ați gândit vreodată dacă istoricul căutărilor dumneavoastră pe Internet este disponibil și unor persoane necunoscute sau dacă altcineva poate avea acces la conversațiile dumneavoastră de pe rețelele de socializare. Serviciul Român de Informații a publicat un material în care vă învață pașii eșențiali pentru a nagiva în siguranță pe internet.

Evaluează-te

Poate browser-ul (navigatorul de internet) tău divulgă informații care duc la identificarea ta. Accesează site-ul BrowserLeaks.com și vei găsi toate datele pe care le transmite browser-ul tău. Pachetul de aplicaţii prezentat pe site nu va fi niciodată exhaustiv, dar astfel poți verifica dacă măsurile tale de securitate funcționează.

Totodată, chiar și în cazul în care folosești un serviciu păstrare a confidențialității navigării, cum ar fi o rețea virtuală privată (VPN) pentru a-ți masca adresa de IP, este încă posibil să lași urme în privința identității prin traficul VPN. Din fericire, este ușor să detectezi dacă din configurația ta sunt dezvăluite informațiile Domain Name Server (DNS). Accesează site-ul DNSLeakTest.com și rulează testul extins, care îți va genera chiar și niște sfaturi pentru remedierea eventualelor vulnerabilități.

Protejează-te

O primă măsură ar putea fi reprezentată de utilizarea Secure Hyper Text Transfer Protocol (HTTPS). În ciuda unor vulnerabilități de securitate, Secure Socket Layer (SSL) este încă extrem de important pentru păstrarea traficului pe internet în siguranță față de diverși urmăritori.

Dacă vrei ca traficul tău pe internet să fie protejat de diverse încercări de monitorizare, acesta ar trebui să se desfășoare prin conexiuni SSL. Însă nu toate site-urile suportă SSL, iar, din păcate, multe dintre site-urile care suportă SSL nu au conexiuni necriptate. O posibilitate ar putea fi reprezentată de extensia pentru browser creată de FEF numită HTTPS Everywhere care funcționează în navigatoarele Chrome, Firefox și Opera.

Trimite mesaje în siguranță

Pe piață există o sumedenie de instrumente de comunicare criptată cum ar fi WhatsApp, deținută de Facebook, Telegram, care s-a dovedit nesigură și Signal care de cele mai multe ori este recomandată pentru un motiv foarte bun. Serviciul de mesagerie gratuit oferă posibilitatea de a trimite și recepționa mesaje criptate în mod confidențial, însemnând că cei interesați nu pot să te spioneze. Un alt plus este că aplicația nu înmagazinează datele utilizatorului și poți să o configurezi să șteargă automat conversațiile, după un interval de timp. Dacă te temi că Signal ar putea să te spioneze fără știrea ta, codurile aplicației sunt open-source, însemnând că oricine poate să verifice cum funcționează și să anunțe vulnerabilitățile identificate sau să-i aducă îmbunătățiri”, scriu specialiștii SRI pe Intelligence.sri.ro.