Tăriceanu și Zgonea îl sfidează pe Klaus Iohannis

0
680

Odată cu venirea noului președinte la Cotroceni, parlamentarii au dat asigurări că vor lucra mult mai cu spor decât până acum. Zgonea și Tăriceanu s-au întâlnit cu Iohannis și i-au promis președintelui că se va modifica programul Parlamentului în așa fel încât să lucreze mult mai mult decât înainte.

Năravul i-a ținut doar până la ieșirea de pe porțile Cotroceniului, pentru că, odată ajunși în Parlament, Zgonea și Tăriceanu au intrat în gura colegilor parlamentari. Cum scaunele amândurora depind de bunăvoința parlamentarilor, cei doi președinți s-au făcut că uită ceea ce au vorbit cu președintele Iohannis.

Ce se întâmplă la Camera Deputaților

Spre exemplu, la Camera Deputaților, luni și marți, se anunță plen, dar acesta este dedicat declarațiilor politice. Înainte, declarațiile politice se țineau înainte ședinței adevărate de plen. Chiar dacă pe hârtie, deputații par că lucrează mai mult, de fapt lucrează mai puțin.

Majoritatea declarațiilor politice sunt trimise în scris de către cei care le susțin, iar deputatul nici nu vede ușa Parlamentului. Marți, deputații au activitate în Comisii. Aici, o lege nescrisă a Parlamentului, spune că la Comisie se vine doar dacă e ceva interesant. De multe ori se întâmplă ca în anumite Comisii, chiar dacă au programată ședință, deputații să absenteze cu desăvârșire. Și pentru aceste absențe se găsește o scuză: membrii Comisiei fac studiu individual.

Ziua de miercuri este dedicată plenului, la Camera Deputaților. De la ora 10 la ora 17.30 se dezbat proiectele de lege. De obicei la aceste ședințe participă puțin peste 100 de deputați, dintr-un total de 403. Prezență masivă este doar la voturile finale sau la voturile pentru încuviințări de solicitări ale justiției.

Ziua de joi este dedicată activității în Comisii, dar, la fel, dacă nu este ceva important, la multe comisii ți se răspunde că deputații sunt la etapa de studiu individual.

Ce se întâmplă la Senat

La Senat este ceva mai multă organizare. Luni avem activități în Comisiile parlamentare, adică mult studiu individual, marți se organizează ședință de plen, fără vot final.

Ziua de miercuri este dedicată plenului. Se lucrează în plen de la ora 10 la ora 17.00, iar la 17.30 este votul final.

Ziua de joi este dedicată activității în Comisii. Cutuma se păstrează: dacă e ceva important se lucrează, dacă nu avem parte de studiu individual.

În concluzie, deși parlamentarii i-au promis președintelui Klaus Iohannis că vor lucra mai mult, de fapt au întins vechiul program pe mai multe zile. De multe ori, parlamentarii au liberi de joi până luni.

Sursa stiripesurse.ro