Ucraina folosește telefoane…antidronă

0
133

 

 

Ucraina folosește o rețea de mii de telefoane mobile cu microfoane atașate pentru a detecta atacurile aeriene ale rușilor, în special cele cu drone explozive Shahed, a dezvăluit cel mai înalt ofițer din Europa al forțelor aeriene ale Statelor Unite.

Armata ucraineană raportează, de obicei, un număr mare de drone Shahed doborâte din totalul lansat de ruși, adesea procentajul fiind de peste 70-80%.

Până acum nu au fost date detalii despre modul de detecție și contracarare a dronelor și rachetelor lansate de ruși, forțele aeriene folosind o exprimare-tip în care spun că „unități de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc și echipamente de război electronic ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ucrainene” sunt folosite în respingerea atacurilor aeriene inamice.

Cel mai recent, forțele aeriene ucrainene au anunțat, miercuri dimineață, că peste noapte rușii au lansat 13 drone de tip Shahed, din care au fost doborâte zece, în trei regiuni din Ucraina.

„Au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri”

General James B. Hecker, comandantul US Air Force în Europa a divulgat însă recent că ucrainenii „au luat opt mii de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri înălțime”.

Potrivit acestuia telefoanele, cărora le-au fost atașate și microfoane, au fost instalate la marginea țării, pentru a detecta atacurile inamice. „Pentru a putea auzi dronele de atac ce trec pe deasupra lor”, a spus generalul, subliniind că o astfel de instalație costă doar 500 de dolari.

„Au putut să obțină direcția, au putut să afle viteza acestora”, a continuat el.

„Și au antrenat un tip să stea șase ore într-un (sistem antiaerian) AAA și să se uite la un iPad care îi arată unde vin dronele”, a spus Hecker, dând exemplu unuit val recent de lansări rusești, în care ucrainenii au detectat 84 de ținte aeriene și au doborât 80 dintre ele.

Cum funcționează sistemul

Senzorii acustici colectează sunetele neobișnuite din mediul înconjurător, iar apoi este folosită inteligența artificială pentru a stabili dacă anomaliile sunt drone kamikaze sau rachete care se apropie, scrie The Telegraph.

„Este interesant faptul că această tehnologie revine în actualitate, deoarece a fost la modă înainte de inventarea radarului în anii 1920 și 1930. Istoria, într-un fel, închide un ciclu, dar cu adaptată la era tehnologică pe care o avem astăzi”, a declarat dr. Thomas Withington, expert în apărare aeriană la Royal United Services Institute, făcând referire la sistemele acustice folosite acum un secol pentru detectarea avioanelor.

Telefoanele mobile sunt pornite în permanență pentru a detecta țintele aeriene care se apropie și folosesc rețelele locale de telefonie mobilă pentru a transmite informațiile către un sistem centralizat.

Aceste sisteme sunt finanțate prin intermediul inițiativei Safe Skies, un program înființat în cadrul platformei United24 a președintelui Volodimir Zelenski, potrivit publicației britanice.