Wimbledon 2021
O nouă stea cu nume românesc
Am uitat-o pe Simo, acum o avem pe Emma, poate nu știți, presa de acasă a descoperit o nouă româncă pe tabloul principal de la Wimbledon, pe Emma Răducanu, o chinezoaică cu tată român sau o româncă cu mamă chinezoaică. Mai an, o descoperise pe Bianca, dar care s-a dezumflat, canadianca Andreescu nu-și mai revine de la câștigarea acelui US Open, ori e accidentată, ori pierde lametabil. Și este atât de tânără! Dar mai tânără este Emma, născută și ea în Canada, dar de la 2 ani trăiește în Anglia și este speranța acestei țări la tenis. Are 18 ani și a bătut-o deja pe Vondrousova, finalista din 2019 de la Roland Garros. Emma este teribilă, mai ales în declarații. Ce modestă era Simo la 18 ani! Iar acum fanii ei fac calcule cum ar fi sau ce-ar trebui să se întâmple ca Simo să nu iasă din top 10! A ajuns pe locul 9. Până mai ieri făceau calcule cum să o întreacă pe Barty și Osaka, acum o văd și pe locul 18! Așa e în sport, dacă nu știi să te retragi la timp, ajungi ca Serena, să culegi floricele de pe gazon! Mașa a fost cea mai deșteaptă, ea s-a retras la timp, în plină glorie, precum Greta Garbo! Ei da, Greta Garbo și Maria Sharapova!
Așadar, cu Simo ne-am lămurit, acum a venit rândul altui star, Emma, care a învins-o și pe Sori, fantastica Sori, o Maria Sharapova a României, cum i-am spus în volumul Arta sportului. Sori a avut un an fantastic, fiind mult mai experimetată decât Emma, care însă i-a tăiat tot apogeul, ar fi ajuns pentru prima oară în carieră în optimi la Wimbledon. Este aproape inexplicabil cum Sori a putut să piardă această oportunitate, cum a reușit performanța ca adversara ei, cu 13 ani mai tânără, să obțină, de la 1-3, 8 ghemuri consecutive, și să conducă cu 6-3, 3-0!!! E de neînțeles, mai ales că Emma nu practică un joc în forță, ea este tot atât de delicată ca și Sori. Erau pe teren două cerboaice, care practicau un tenis eminamente feminin, elegant, plutitor, doar cu zvâcnirile de mânz ale Emmei, care a fost mai iute de picior. Emma nu a fost pentru mine o revelație ca Iga Swiatek la 18 ani când o elimina zdrobitor pe Simo sau pe Kenin și câștiga Roland Garros. Așteptam să fie așa cum a declarat ea, că este o „fanatică”, cum o numesc colegii la școală, fiindcă nu concepe să aibă decât calificativul „A”, adică nota 10!
Sigur, o vom urmări pe Emma, care a avut în saptele ei un public „fanatic”, care o aclama în picioare la fiecare minge. De mult n-am mai văzut în faza asta arena de la Wimbledon arhiplină, cu aclamații în ropote. Așa cum Sorana a fost susținută în meciul cu Azarenka, acum era un alt public, care nu mai era cu ea. Era cu noul lor star, Emma Răducanu.
Însă în meciul cu australianca Ajla Tomljanovic (28 de ani), ambițioasă, de origine croată, care voia să ajungă pentru prma oară în sferturile unui Grand Slam, Emma a cedat. Meciul a fost programat seara, după ce s-a terminat ultima partidă de la băieți, Federer-Sonego, la fel, cu tribunele arhipline. Și Emma a clacat. Fragilitatea ei și-a spus cuvântul și la 6-3, 3-0 pentru Ajla, s-a retras cu lacrimi în ochi. A văzut că nu mai poate, deși susținerea ei a fost ca la fotbal, ca la echipa națională a Angliei, dar care totuși a pierdut trofeul Campionatului European la lovituri de departajare (o fază rușinoasă, dacă nu a reușit timp de 120 de minute s-o învingă pe Italia!). Emma s-a angajat în schimburi de mingi tari, la care Tomljanovic, cum a dovedit în ultimii ani, este imbatabilă. Nu putea s-o învingă decât prin variație, prin scurte, dar bagajul Emmei este foarte sărac, deocamdată ea învață să lovească puternic pe fundul terenului. Nu a fost în stare de nici o minge taiată sau lobată, oricum, diferită de loviturile stânga-dreapta, aceleași lovituri ale schimbului de mingi. Exact așa cum a făcut în sferturi Barty cu Ajla, care părea acum un fel de Emma, incapabilă să răspundă la variație. Ashleigh s-a jucat cu ea. Abia în confruntarea cu o jucătorare de top, s-a văzut cât de modestă este Ajla. Victoria ei asupra Emmei s-a datoriat lipsei de experiență a tineri jucătoare. Iar Ajla a fost avertizată, desigur. Dar ce, Sori nu a fost? Și ea are și calitățile jocului de plăcere, adică variație, dar ceva s-a întâmplat în psihicul ei, dacă a cedat inexplicabil.
La acestă ediție 2021 a Wimbledon, româncele nici nu au contat, prestigul lor a fost salvat de Emma, fiindcă are un nume românesc. În rest, am văzut o Barty ca niciodată, dar pentru mine tenis de elită a făcut Kerber, care a fost într-o formă de vis, ca în tinerețe. Splendidă jucătoare! La băieți, artistul s-a numit Matteo Berrettini, cu un joc elegant, de o mare frumusețe și spectaculozitate, un al doilea Federer. Un mare fan al squadrei azzura! Și a avut dreptate. Italia a cucerit trofeul european! Însă el a pierdut finala la Djokovic, care este regele tenisului. L-am urmărit cu atenție. Pe lîngă faptul că tehnic este un jucător complet, la Nole există ceva în plus: gândirea. El gândește jocul. orice punct este gândit. Gândul dirijează voința, iar voința loviturile. Un jucător al gândirii.
Emma se află încă în faza tenisului de plăcere, dar la limită. Sper să nu ajungă în extema tenisului agresiv, ca Iga, fiindcă va intra în malaxor și se va pierde, așa cum s-a pierdut Iga, care e de nerecunoscut. Cum au putut să distrugă antrenorii o asemenea perlă? Ea e aceeași, dar stilul este total schimbat. La mingi foarte urșoare, pe care la 18 ani le pasa ca într-un joc de copil, azi clachează. A pierdut la Jabeur două seturi la 1-6! Venea la fileu, terenul din fața ei era liber, iar ea în loc să plaseze mingea, o lovea agresiv și, evident, greșea. Nimeni nu le spune oare antrenorilor că jocul agresiv omoară tenisul și jucătorul? Iga este pierdută pentru tenisul de plăcere. Când văd asemenea ratări, îmi pare rău că nu am o forța invizibilă să-i fac pe acești sportivi să citească ARTA SPORTULUI, să le schimbe viziunea, să-i salveze!
Dar ar putea s-o facă și mai direct, să urmarească jocul lui Djokovic, cum îmbină el mingile tari cu mingile plasate. El caută să pună cu inteligență mingea în teren, prin lovituri tăiate sau scurte, ori prin puncte bine construite, cu trmiteri laterale și veniri la fileu, care îl deruteză pe adversar. Așa procedează și Federer. Lovește puternic mai rar, când trebuie să marcheze punctul. Nciodată nu i-am văzut pe acești jucători să procedeze ca Iga, de pildă, noua Iga, care lovește toate mingile cu sete. Sper ca Emma sa nu ajungă aici.
Avem acum de urmărit o gamă de vedete, Simo-Sori-Bianca-Emma. Tot e ceva. De ce s-o admir pe Sofia, pe Iga sau pe Barbora și nu pe Sori sau pe Emma? Ce frumos spectacol a făcut Sori cu Azarenka! Cum știe ea să piardă două mingi de meci și să facă apoi un break final, nu mai știe nimeni! Nervi de oțel să ai! Dar decât să o văd pe Begu, mai bine pe Andreea Prisăcariu, o rebelă de viitor, are 21 de ani, dar care e departe de un tablou prncipal. O trag în jos tatuajele! Cred că e timpul s-o vedem și într-un meci cu Badosa!
Păcat că Sori n-a mers mai departe. Tenisul pe care îl face ea este mult mai valoros decât tenisul agresiv al lui Sabalenka. Numai că ea este o jucătoare sclipitoare pe felii, nu de rezistență, nu are constanță. De la un meci la altul e alta. Uneori și de la un ghem la altul. Până la 31 de ani a avut timp să câștige un Grand Slam. Dar cred că i-a lipsit munca, fiindcă talent are berechet. Numai un poet poate să-și imagineze că Sori ar reuși să eminine 7 jucătoare de top la rând!
Turneul de la Londra ne-a revelat din nou aristocrația acestui sport, unde regula cere ca echipamentul sportivilor să fie alb. Da, Albul înnobilează și îi face plăcuți și pe jucătorii/jucătoarele mai puțin telegenici(e). Atmosfera din arene a fost de nota zece! Numai spectacori aleși și de-mascați. David Beckham a fost mereu prezent. Iar la finale i-am văzut pe ducesa Kate și prințul William. De altfel, Kate a fost și în staff-ul de premiere a lui Djokovic. Da, ca în vremurile bune! Ne-au făcut să uităm complet de pandemie.
N-o uităm mai ales pe Emma, care are timp să ne încânte. Viitorul este al ei. Oricum, este singura sportivă din lumea tenisului pe care am auzit-o că pune cartea pe același plan cu sportul. Îi place îndeosebi matematica. Pentru mine, care am fost profesor de matematică, este ceva colosal! Numai o matematiciană poate să fie o sportivă așa de bună! Fiindcă matematica te învață să gândești, ea înseamnă prin definiție „a demonstra ceva”. Și tenisul este arta de a demonstra ceva! Iar dacă o sportivă este și frumoasă, te uiți la jocul ei cu mare plăcere, ca la o operă de artă în mișcare.
Să fim serioși, și să nu fim ipocriți, dacă ne utiăm la jocul fetelor, nu ne uităm să vedem cum se chinuiesc să lovească bine mingea, să o trimită dintr-o parte într-alta a fileului, ci ne uităm la frumusețea fetelor. Iar ele sunt conștiente de acest lucru și apar foarte aranjate, sunt atente mereu la cum se îmbracă, cum se piaptănă, cum se machează. Ele știu că tenisul nu înseamnă numai sport și bani, ci și un fel de paradă a modei, un spectacol al prezenței, și fiecare jucătoare vrea să atragă privirile, să revii la stadion când joacă ea, să o ai ca reper de frumusețe. Poate n-ați văzut-o încă pe Siniakova, căutați să n-o pierdeți, este o adevărată păpușă vie, cu lovituri care te uimesc! Ea face pereche la dublu cu Krejcikova, sunt pe locul 1 în lume. Sau gândiți-vă la Serena ce vestimentație poartă de la un turneu la altul! La Madrid, parcă era Carmen de Bizet! Cu asta a mai rămas, ca și sora ei, Venus, care la un turneu anterior, la Roland Garros, unde a pierdut din primul tur, a declarat, „da, am pierdut, dar mi-a plăcut că am arătat bine”!
Nu mai vorbesc de alt miracol pe care îl produce acest sport: iubirea. Multe cupluri își împletesc pe terenul de tenis dragostea. Este celebră iubirea dintre Chris Evert și Jimmy Connors, care în 1974 au obținut amândoi titlul chiar la Wimbledon și sărutul lor de atunci este și azi aici un simbol. La începtul anilor 2000, a umplut paginile acestui capitol cuplul Kim Clijsters – Lleyton Hewitt. Apoi timp de trei ani a ținut capul de afiș al dragostei cuplul Maria Sharapova – Gligor Dimitrov. Dar el, de, bulgar, a înșelat-o pe frumoasa rusoaică, cu soția unui fotbalist! O dragoste adolescentină a fost și în cazul cuplului ceh Thomas Berdych – Lucie Safarova. Nu mai vorbesc de cuplul Milka și Roger Federer, care au patru copii (două perechi de gemeni, fete și băieți). La fel de statornică este și dragostea dintre Steffi Graf și Andre Agassi, foști lideri mondiali. Au doi copii și trăiesc fericiți la Las Vegas. Un cuplu la modă este cel al italienilor Fabio Fognini și Flavia Pennetta, care anterior fusese combinată cu Carlos Moya. De la o vreme, sunt împreună Svitolina și Monflis. Acum, cuplul momentului este Ajla Tomljanovic și starul Italiei, Matteo Berrettini, doi tenismeni frumoși și talentați (la Wimbledon ea a ajuns în sferturi, iar el în finală!). Iată motive pentru care pot spune că tenisul îți oferă și satisfacții estetice, nu numai prin anumite jocuri de plăcere, dar și prin astfel de povești erotice.
Grid Modorcea